FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovensko-hrvatski odnosi ispolitizirani, Rupel griješi

LJUBLJANA,5. studenmoga(Hina) - Slovensko-hrvatski odnosi suispolitizirani i pod utjecajem populizma, s Slovenija sadašnjimstajalištem prema Hrvatskoj i širenjem Europske unije posljedično gubistrateški utjecaj u jugoistočnoj Europi koji je nekada imala, ocijenioje slovenski pravni stručnjak u razgovoru za "Delo" od subote.
LJUBLJANA,5. studenmoga(Hina) - Slovensko-hrvatski odnosi su ispolitizirani i pod utjecajem populizma, s Slovenija sadašnjim stajalištem prema Hrvatskoj i širenjem Europske unije posljedično gubi strateški utjecaj u jugoistočnoj Europi koji je nekada imala, ocijenio je slovenski pravni stručnjak u razgovoru za "Delo" od subote.

Silvo Devetak, šef katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose na Pravnom fakultetu u Mariboru, drži da je strategija sadašnje vlade koja Hrvatskoj s jedne strane nudi mrkvu u obliku potpore priključenju EU, dok premijer Janša istodobno prijeti batinom referendum na kojemu bi Slovenija to priključenje blokirala, najslabija strategija.

"To je populizam i dokaz diplomatske nespretnosti. Pa, zar bi Slovenija mogla blokirati europsku politiku stabilizacije zapadnog Balkana koja je korisna za sve", pita se Devetak.

"Širenjem Europske unije na Hrvatsku, te Srbiju i Crnu Goru Slovenija u EU ostaje maleni otok koji nije uspio naći pravu ulogu za sebe. To govori o krizi slovenske vanjske politike, osobito politike prema susjednim državama. Bojim se da smo prednosti koje smo imali u zadnjih 15 godina za stvaranje vlastitog vanjskopolitičkog prostora potrošili, osobito kad se radi o prostoru bivše Jugoslavije", smatra Devetak.

Prvi korak u smirivanju odnosa Slovenije i Hrvatske bio bi međudržavni sporazum o predmetu graničnog spora, što bi omogućilo izlazak s tim pitanjem pred arbitražu ili sud. Devetak je rekao da je skloniji mišljenju da bi spor trebao riješiti Međunarodni sud u Haagu, a ne da se to rješava pod pritiskom međunarodne zajednice u smjeru bilateralnog sporazuma.

Ako bi se između Hrvatske i Slovenije stvorilo pozitivno ozračje, onda bi se moglo početi govoriti i o razvijanju u Europskoj uniji već poznatih horizontalnih veza u prostoru sjevernog Jadrana, Alpa i Panonske nizine. Tu spadaju i euroregije, pa i euroregije u sjevernom Jadranu koja bi donijela mnogo koristi, razmišlja Devetak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙