FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati:
ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati:

PARIZ - Četiri automobila zapaljena su u subotu navečer u samome središtu Pariza, blizu Trga Republike, izvijestili su u subotu službeni izvori. Na njih su bačeni molotovljevi kokteli koji su prouzročili palež, izvijestio je novinar France pressea s mjesta događaja. U četvrt su odmah stigli policajci. Dvije školske zgrade, petnaestak vozila i zgrada tvrtke za recikliranje papira zapaljene su u subotu navečer u jugoistočnom pariškom predgrađu Essonne, izvijestile su u subotu lokalne vlasti. Gotovo 50 posto škole u Grignyju izgorjelo je, a u četvrti Vigneux-sur-Seine gdje je smještena tvornica za recikliranje papira, prema izjavama svjedoka, gorjelo je oko 800 m2 prostora. Francuski su vatrogasci večeras bili angažirani i na gašenju podmetnutih požara na jugozapadu zemlje u Toulouseu gdje su u gradskim predgrađima istodobno imali čak 14 intervencija. Uglavnom se radilo o zapaljenim kantama za smeće koje su gorjele u blizini nekih javnih zgrada, posebno škola, izvijestile su lokalne vlasti.

PARIZ - Kako neredi u siromašnim francuskim predgrađima ne jenjavaju već deveti dan zaredom, francuski dužnosnici sve više vjeruju da krijumčari droge i islamistički militanti koriste frustriranu mladež da izazovu vlasti. Mnogi kojima su izgorjeli automobili, trgovine i škole u to međutim ne vjeruju i za nasilje prije sve okrivljuju nezaposlenost, rasne predrasude i običnu dosadu. "Svima je dosta što naš grad i četvrti svaki dan gaze te organizirane bande", rekao je konzervativni gradonačelnik sjeveroistočnog pariškog predgrađa Aulnay-sous-Boisa Gerard Gaudron. Ne stane li policija na kraj tim "huliganima", ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy pita se "tko će naređivati? Mafija ili fundamentalisti". Pariški tužitelj Yves Bot kao i ostali dužnosnici za nerede okrivljuje organizirane bande. Francuski premijer Dominique de Villepin održao je u subotu krizni sastanak s dijelom vlade i zadužio ministra rada da "ubrza" planove za obnovu urbanih sredina koji su već dugo na čekanju.

TRIPOLI - Libijski čelnik Moamer el Gadafi u subotu je u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom izrazio zabrinutost zbog nasilja koje već više od tjedan dana potresa pariška predgrađa te mu ponudio pomoć, izvijestila je službena libijska novinska agencija Jana. Pukovnik Gadafi izrazio je "zabrinutost zbog izgreda" koji potresaju pariška predgrađa te istaknuo kako je "Libija spremna pomoći Francuskoj u nadvladavanju ovih događaja" koje smatra "žaljenja vrijednim", prenosi agencija, dodajući kako je francuski predsjednik umirio Gadafija zahvalivši mu na iskazanoj brizi i interesu za incidente. Devetu noć zaredom, skupine mladih, uglavnom imigranata, ne reagiraju na pozive vlasti na "dijalog" te i dalje dolaze u sukobe s policijom nastavljajući podmetati požare u javnim zgradama i automobilima. Riječ je o najtežem nasilju koje je u posljednjih nekoliko godina izbilo u predgrađima francuskih gradova s obzirom na njihovo trajanje i destrukciju.

BEOGRAD - Čedomir Jovanović, bivši potpredsjednik srbijanske vlade i bliski suradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića, u subotu je u Beogradu osnovao Liberalno-demokratsku partiju, novu stranku na političkoj sceni Srbije. LDP, nova stranka koja se jasno zalaže protiv fašizma i antisemitizma, po dosadašnjim istraživanjima javnoga mišljenja, provedenima prije same osnivačke skupštine, ima oko dva posto podrške birača. Čedomir Jovanović izabran je za prvog stranačkog predsjednika. "Ovom državom vladaju najnesposobniji i najgori, a naše društvo nije takvo. Mi se nalazimo u utrci s vremenom. Imamo samo jedan život. Izgubili smo 15 godina, a kažu nam da se trebamo strpjeti još 500 dok se ne ostvare njihove ideje", izjavio je Jovanović. On je u svom govoru zločin u Srebrenici jasno nazvao genocidom, te se založio da srbijanska politika prizna da su u prošlih 15 godina u ime građana Srbije počinjeni ratni zločini, jer bez tog priznanja nema budućnosti, niti europskog puta Srbije.

BAQUBA - Jedanaest članova iste obitelji je ubijeno, a troje je ranjeno u subotu navečer u Iraku kada je na minibus u kojemu su se vozili skupina naoružanih muškaraca otvorila vatru, izvijestio je u neimenovani lokalni dužnosnik. On je kazao kako su članovi iste obitelji podrijetlom iz sela Naharuana, nedaleko od Bagdada, krenuli u selo Baladruz, 50 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada, gdje su s rođacima željeli proslaviti ramazanski Bajram. Na povratku kući njihov su minibus presrela dva automobila otvorivši vatru, pri čemu je jedanaest osoba poginulo, a troje je ranjeno, među kojima i petogodišnje dijete.

BERLIN - Njemački predsjednik Horst Koehler otvorio je u subotu u Koenigswinteru pokraj Bonna dvodnevnu konferenciju o budućnosti Afrike kojoj prisustvuju brojni državnici iz Afrike i Europe. Konferencija označava početak inicijative "Partnerstvo s Afrikom" pod pokroviteljstvom njemačkog predsjednika kojoj je cilj uspostava "otvorenog dijaloga" između vodećih industrijskih zemlja i afričkih država. Tijekom dvodnevne konferencije bi okupljeni političari, među kojima su predsjednici Južnoafričke Republike i Nigerije, Thabo Mbeki i Olusegun Obasanjo, ekonomisti i novinari iz Europe i Afrike trebali pronaći ključ za efikasniju i uspješniju pomoć u razvoju afričkim zemljama kao i sredstva za podstrek razvoja gospodarstva afričkih zemalja.

BANJA LUKA - Tri su osobe smrtno stradale od eksplozije ručne bombe u Bosanskom Novom/Novom Gradu u subotu oko dva sata ujutro, potvrdio je novinarima glasnogovornik banjolučkog Centra javne sigurnosti Rade Mutić. Smrtno su stradali Haris Lojpur i Nada Vejnović iz Bosanskog Novog (Novog Grada) te Danijel Jurić iz Dvora u Hrvatskoj, teške ozljede pretrpjeli su Zoran Đukić i Saša Mirić, dok je malodobna sestra Nade Vejnović zadobila lakše ozljede. Kako naglašava Mutić, do tragedije je došlo zbog "igre s bombom". "Oni su jedni drugima dobacivali bombu dok jednome od njih nije ispala i tako se dogodila tragedija", izjavio je Rade Mutić. Teško ozlijeđeni Đukić i Mirić nalaze se u Kliničko-bolničkom centru Banja Luka, a istraga je u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙