FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker: kamatne stope u eurozoni nije potrebno povećavati

BRUXELLES, 29. studenog 2005. (Hina/AP) - Čelnik skupine ministarafinancija članica eurozone Jean-Claude Juncker kazao je u utorak dapovećanje kamatnih stopa u eurozoni "nije posebno neophodno".
BRUXELLES, 29. studenog 2005. (Hina/AP) - Čelnik skupine ministara financija članica eurozone Jean-Claude Juncker kazao je u utorak da povećanje kamatnih stopa u eurozoni "nije posebno neophodno".

"Osjećamo da procjena inflacije nije dovoljno zabrinjavajuća da bi potaknula takvu vrstu akcije", kazao je Juncker, ujedno i luksemburški premijer.

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet signalizirao je da će ECB podignuti kamate na sastanku u četvrtak s trenutnih 2,0 na 2,25 posto, kako bi spriječio utjecaj visokih cijena nafte na inflaciju.

"Banka bi trebala biti svjesna opasnosti povećanja kamatnih stopa", izjavio je Juncker.

Odboru za gospodarstvo i monetarna pitanja Europskog parlamenta rekao je kako se europski ministri financija ne boje da će se realizirati najgori strahovi o inflaciji. Porast plaća obilježen je stupnjem stabilnosti koji je "donekle iznenađujući", no u skladu s očekivanjima, kazao je.

Temeljna inflacija se razvija na prigušen način, dodao je Juncker, navodeći da se kreće u rasponu od 1,5 do 1,7 posto.

"Naravno, opća razina inflacije je previsoka, no smatramo da bi njezin održivi rast, kao i cijene nafte te brojna povećanja izravnog oporezivanja tijekom vremena mogli biti smanjeni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙