FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamatne stope u fokusu deviznih tržišta

LONDON, 27. studenog 2005. (Hina/Reuters) - S fokusom na kamatnimprinosima, devizni ulagači protekloga su tjedna na svjetskim tržištimavaluta podigli tečaj dolara prema euru i jenu, zahvaljujući znatnovišim američkim kamatnim stopama u odnosu na europske i japanske.
LONDON, 27. studenog 2005. (Hina/Reuters) - S fokusom na kamatnim prinosima, devizni ulagači protekloga su tjedna na svjetskim tržištima valuta podigli tečaj dolara prema euru i jenu, zahvaljujući znatno višim američkim kamatnim stopama u odnosu na europske i japanske.

U takvim uvjetima dolar je ojačao 0,4 posto prema euru, koji je u petak stajao 1,1723 dolara. Zelena valuta poskupjela je i 0,5 posto prema japanskom jenu te iznosi 119,6 jena. U odnosu na britansku funtu, tečaj dolara dobio je 0,2 posto na vrijednosti, tako da funta stoji 1,714 dolara Istodobno, švicarski franak poskupio je 0,3 posto, na 1,319 franaka za dolar.

Početkom tjedna objavljena je zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed, koja je ukazala da su monetarni zakonodavci manje zabrinuti inflacijom a više posljedicama nastavljenog rasta ključne kamatne stope.

"Tržište je protumačilo zabilješku pomirljivom; zakonodavci počinju razgovarati o svojoj izlaznoj strategiji iz ciklusa podizanja kamatnih stopa. To će sve više utjecati na dolar", smatra Bilal Hafeez, valutni strateg pri Deutsche Banku.

Fed je u 12 navrata u posljednjih 18 mjeseci podigao kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice, na 4,0 posto, učinivši dolarske depozite vrlo privlačnima stranim ulagačima. Očekuje se da Fed podigne do kraja godine još jednom kamatne stope, i to za četvrtinu postotnog boda.

Više kamatne stope doprinijele su jačanju dolara za 16 posto prema jenu te 15 posto prema euru od početka godine. "Ako gledate ovogodišnji uzlet tečaj dolara, on se temelji na rastućem kamatnom jazu", kazao je Adam Myers, valutni strateg pri UBS-u.

Nasuprot tome, analitičari smatraju da japanska središnja banka neće još zaoštravati monetarnu politiku odnosno podizati kamatne stope koje su gotovo na nuli, kako se gospodarstvo još bori s deflacijom. Manju zabrinutost je izazvao najnoviji podatak o stopi inflacije u listopadu u Japanu, koji na godišnjoj razini uopće nije zabilježio rast cijena.

Neki analitičari smatraju da će temeljni gospodarski odnosi u idućim tjednima ići u korist eura, kako američki pokazatelji ukazuju na neke slabosti dok se Europska središnja banka priprema za prvo podizanje kamatnih stopa u eurozoni u zadnjih pet godina.

"Mislim da će euro nastaviti jačati u idućih nekoliko mjeseci. Njime će se ponovno trgovati po 1,2 dolara. Nakon toga mogli bismo biti svjedoci ponovnog jačanja dolara", izjavio je Greg Gibbs, valutni strateg Royal Bank of Canada.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet signalizirao je da će kamatne stope u eurozoni porasti, ali da nakon toga neće biti nastavljen ciklus zaoštravanja monetarne politike. U svom govoru pred jednim odborom Europskog parlamenta, Trichet je bio mnogo popustljiviji u vezi monetarne politike nego su tržišni analitičari očekivali.

Član upravnog vijeća ECB-a Guy Quaden izjavio je da u potpunosti dijeli stajališta koja je izrazio Trichet, dodavši kako nema razloga brkati monetarnu politiku u eurozoni s onom u SAD-u. "Trichet je kazao da ne bismo smjeli automatski pretpostaviti da će uslijediti niz uzastopnih podizanja kamatnih stopa", rekao je Ian Gunner, čelnik trgovine stranim valutama pri Mellon Banku.

Analitičari tvrde da će kretanje europskih kamatnih stopa, nakon očekivanog podizanja u prosincu za 0,25 postotnih bodova, na 2,25 posto, ovisiti o izdržljivosti krhke gospodarske ekspanzije u eurozoni. Nadalje, većina očekuje da će dolar nastaviti svoj trend rasta kako kamatni jaz između eurozone i SAD-a ide u prilog američkoj valuti.

A da je ekspanzija u eurozoni krhka ukazao je i najnoviji indeks poslovne optimističnosti njemačkog ekonomskog instituta Ifo, koji je pao u studenome na 97,8 indeksnih bodova, više nego se očekivalo. Tržište je blago uznemirilo pogoršanje tog, jednog od ključnih europskih makroekonomskih pokazatelja, no i nadalje se očekuje da ECB u prosincu podigne kamatne stope. "Ifo indeks je naglasio da bi povjerenje moglo biti krhko. ECB ne želi biti agresivan a zatim srušiti povjerenje", izjavio je Paul Mackel, valutni strateg ABN Amroa. "Ipak, ne očekuje značajniji pad tečaja eura".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙