FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara blago ojačao prema euru i jenu

LONDON, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara ojačao je upetak na svjetskim deviznim tržištima za oko 0,25 posto prema euru ijenu, približivši se najvišoj razini u zadnje dvije godine premajapanskoj valuti, zahvaljujući višim američkim kamatnim stopama uodnosu na europske i japanske.
LONDON, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara ojačao je u petak na svjetskim deviznim tržištima za oko 0,25 posto prema euru i jenu, približivši se najvišoj razini u zadnje dvije godine prema japanskoj valuti, zahvaljujući višim američkim kamatnim stopama u odnosu na europske i japanske.

Do podneva je tako tečaj eura oslabio na 1,1759 dolara. Tečaj zelene valute poskupio je i na 119,35 jena.

Rastuće američke kamatne stope i očekivanje daljnjeg njihova podizanja od početka godine podiglo je tečaj zelene valute za više od 15 posto prema euru i jenu.

"Ako gledate ovogodišnji uzlet tečaj dolara, on se temelji na rastućem kamatnom jazu", kazao je Adam Myers, valutni strateg pri UBS-u.

Očekuje se da američka središnja banka Fed u prosincu podigne ključnu kamatnu stopu za novih 0,25 postotnih bodova, na 4,25 posto, dok bi Europska središnja banka (ECB) trebala podići stopu refinanciranja u eurozoni s trenutnih dva na 2,25 posto.

Nasuprot tome, analitičari smatraju da japanska središnja banka neće još zaoštravati monetarnu politiku odnosno podizati kamatne stope koje su gotovo na nuli, kako se gospodarstvo još bori s deflacijom. Manju zabrinutost je izazvao najnoviji podatak o stopi inflacije u listopadu u Japanu, koji na godišnjoj razini uopće nije zabilježio rast cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙