FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaranje iz Della i najava daljnjeg podizanja kamatnih stopa spustili američke indekse

NEW YORK, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani procjenamaposlovanja računalne kompanije Dell te signalima iz američke središnjebanke da će kamatne stope i nadalje rasti, ulagači na američkimtržištima dionica u utorak su prodavali dionice spustivši vrijednostitamošnjih indeksa.
NEW YORK, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani procjenama poslovanja računalne kompanije Dell te signalima iz američke središnje banke da će kamatne stope i nadalje rasti, ulagači na američkim tržištima dionica u utorak su prodavali dionice spustivši vrijednosti tamošnjih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,3 posto, na 10.407 bodova. Za toliko je oslabio i tehnološki Nasdaq, završivši poslovanje na 2.114 boda.

Dionice Della, najvećeg svjetskog proizvođača računala, potonule su 8,3 posto, na 29,24 dolara, te su pritisnule i cijene ostalih tehnoloških dionica poput Intela, nakon što je ta kompanija izvijestila o tromjesečnim poslovnim rezultatima ispod očekivanja tržišta i snizila svoje procjene prihoda u idućem razdoblju.

Nadalje, američka središnja banka Fed u utorak je povisila ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 4 posto, najvišu razinu u više od četiri godine, te je objavila kako dugoročni inflatorni pritisci ostaju ograničenima. Iz Feda su nagovijestili i daljnje podizanje kamatnih stopa. Odluka od utorka označila je 12. uzastopno podizanje kamatnih stopa od lipnja 2004.

"Priopćenje Feda jasno je u pogledu vjerojatnosti daljnjeg rasta kamatnih stopa. Zajedno s upozorenjem iz Della, to je bilo dovoljno da ograniči potražnju za dionicama", rekao je Tim Ghriskey, čelnik ulaganja pri Solaris Asset Managementu.

Najviše su korigirane cijene financijskih dionica, u prosjeku za 0,5 postotnih bodova. Naime, više kamatne stope otežavaju bankama zarađivanje novca.

Rekordna dobit švicarske banke UBS potaknula je jačanje bankarskih dionica na europskim burzama, što je pomoglo većim dijelom nadoknaditi gubitke na cijenama dionica naftnih i ostalih energetskih kompanija. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,5 posto, dosegnuvši 5.344 boda, nastavivši tako nizati dobitke nakon ponedjeljka kada je njegova vrijednost poskočila za najveći postotak u jednome danu od 2003., odnosno za dva posto. Frankfurtski DAX međutim, spustio se 0,12 posto, na 4.922 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙