FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najvišoj razini prema euru u zadnje dvije godine

LONDON, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak je nasvjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u zadnje dvijegodine prema euru te gotovo najvišu u zadnjih 16 mjeseci prema jenu,probivši ključne tehničke razine zahvaljujući agresivnom klađenjuulagača na više američke kamatne stope.
LONDON, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u zadnje dvije godine prema euru te gotovo najvišu u zadnjih 16 mjeseci prema jenu, probivši ključne tehničke razine zahvaljujući agresivnom klađenju ulagača na više američke kamatne stope.

Do podneva je euro potonuo 0,8 posto prema dolaru, na 1,172 dolara. U odnosu na jen dolar je dosegnuo 138,1 jena.

Širenje socijalnih nemira u Francuskoj i pritisak europskih političara na Europsku središnju banku (ECB) da ne podiže prenagljeno kamatne stope u eurozoni potkopali su povjerenje u jedinstvenu valutu.

"Osnovna tema je očekivanje rasta kamatnih stopa. A kako je probijeno mnogo ključnih tehničkih razina tečajeva, aktivirani su mnogi automatski nalozi za kupovine", istaknuo je Niels Christensen, valutni strateg pri Societe Generale.

Kako se tijekom dana ne očekuju značajniji novi makroekonomski pokazatelji, trgovci i špekulatori na tržištu pokrenuli su automatske zahtjeve za kupovinom dolara, podigavši tečaj dolara na najvišu razinu u zadnjih 18 mjeseci i prema švicarskom franku, pa se njime trguje po 1,3158 franaka za dolar. Tečaj dolara ojačao je i na najvišu razinu u tri mjeseca prema britanskoj funti, koja košta 1,7352 dolara.

Ignorirajući vladinu prijetnju uvođenjem policijskog sata, u francuskoj je mladež nastavila pobunu 12. noć zaredom, zapalivši 800 vozila. "Socijalni nemiri u Europi potkopavaju raspoloženje prema euru", stoji u priopćenju klijentima UBS-a.

Nadalje, ministri financija eurozone u ponedjeljak su uputili poruku ECB-u da ne podiže kamatne stope. To je pogoršalo izglede tečaju eura, za kojeg neki analitičari predviđaju da bi mogao potonuti i do 1,158 dolara.

Od početka godine dolar je ojačao prema euru za 14 posto, u odnosu prema jenu za 15 posto i u odnosu prema švicarskom franku za 16 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙