FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB priprema kaznene mjere protiv prekršitelja proračunskih pravila

FRANKFURT, 10. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska središnja banka(ECB) dala je naslutiti da se sprema poduzeti kaznene mjere protivzemalja eurozone koje krše proračunska pravila, te je ponovila da jesada spremna podići kamatne stope.
FRANKFURT, 10. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) dala je naslutiti da se sprema poduzeti kaznene mjere protiv zemalja eurozone koje krše proračunska pravila, te je ponovila da je sada spremna podići kamatne stope.

Neizravno upozorenje zbog nastavljenog kršenja proračunskih pravila EU-a od strane nekih zemalja sastavljeno je u obliku uvjeta koje ECB primjenjuje u odobravanju novca bankarskom sustavu eurozone.

Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet na novinskoj je konferenciji u srijedu izjavio da je bančina politika da ne prihvaća obveznice s rejtingom manjim od najviše kategorije "A" kao kolateral u njihovim redovnim aktivnostima na financijskim tržištima.

"Potvrđujem da je naša politika da za kolateral uzimamo samo rejting A kategorije", kazao je Trichet. "Tako to radimo od uvođenja eura u 1999. a otada nismo primili kolaterale ispod te razine rejtinga".

Upitan da pojasni što ta razina rejtinga točno znači, odgovorio je "sve što je A", što znači sve od A- minus ("A-") naviše.

Trichet je odgovarao na pitanja nakon što je u tisku objavljeno da ECB namjerava nametnuti veću fiskalnu disciplinu u eurozoni na način da odbija uzimati državne obveznice zemalja koje neprestano krše europska proračunska pravila.

Izvješće u financijskom dnevnom listu Financial Timesu navodi da ECB planira pojačati pritisak na zemlje koje kontinuirano zanemaruju proračunska pravila na način da će odbiti prihvaćati njihove državne obveznice kao kolateral ako njihovi tržišni kreditni rejtinzi kliznu predaleko.

Po pisanju FT-a koji citira "financijske zakonodavce u EU", ECB će ubuduće jasno pokazati da će primati samo obveznice s rejtingom od najmanje A-minus ("A-") od jedne ili više agencija za izdavanje kreditnih rejtinga, kao kolateral u njihovim aktivnostima na financijskim tržištima.

Takav bi potez djelovao kao upozorenje vladama koje prekomjerno troše, budući bi ECB-ovo odbijanje prihvaćanja državnih obveznica otežalo njihovu prodaju, piše FT. Takvo ignoriranje bilo bi ponižavajuće za zemlju koja prekomjerno troši, povisilo bi kamatne stope koje plaća vlada kako bi financirala dug i moglo bi osujetiti opcije za refinanciranje nekih banaka.

Trichet je kazao da napisi u FT pokazuju da ne treba pojašnjavati politiku ECB-a, koja se nije mijenjala od 1999., te je ustrajao na tome da Banka ne radi razliku između državnog i duga privatnog sektora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙