FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 50. obljetnice Medicinskog fakulteta u Rijeci

RIJEKA,25. studenoga 2005.(Hina) - Svečana akademija u povodu 50-teobljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u Rijeci održana je danas uriječkom HNK Ivana pl. Zajca pod pokroviteljstvom i u nazočnostipredsjednika Stjepana Mesića koji danas boravi u posjetu Rijeci iOpatiji.
RIJEKA,25. studenoga 2005.(Hina) - Svečana akademija u povodu 50-te obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u Rijeci održana je danas u riječkom HNK Ivana pl. Zajca pod pokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića koji danas boravi u posjetu Rijeci i Opatiji.

Predsjednik Mesić čestitao je obljetnicu svim djelatnicima Fakulteta. Ocijenio je da se "Hrvatska nalazi u kritičnom trenutku strategije budućeg razvoja" te da su znanstvena istraživanja uz potporu informatičke tehnologije temelj razvoja.

Čovjek ne želi živjeti samo dulje, nego i kvalitetnije, a upravu tu je važna uloga medicine, kazao je Mesić.

Riječki Medicinski fakultet prvi je medicinski fakultet osnovan izvan Zagreba i drugi medicinski fakultet u Hrvatskoj. Na njemu je diplomu steklo oko 5000 viskoobrazovanih kadrova i oko 2000 polaznika stručnih studija, kazao je dekan Fakulteta Miljenko Kapović.

Na fakultetu je sada zaposleno 500 osoba, na njemu djeluje 38 katedra - u nastavnim bazama u zgradi Fakulteta, u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci i Domovima zdravlja.

Nastava se provodi na 4 sveučilišna i 4 stručna studija, a posljednji, četvrti sveučilišni studij organizacije i planiranja u zdravstvu za nekoliko će godina završiti izobrazbu prve generacije studenata, kazao je, uz ostalo, Kapović.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac govorio je o aktivnostima koje Ministarstvo provodi kako bi hrvatski obrazovni sustav bio do kraja 2010. među najkonkurentnijima. Podsjetio je na ostvarena i predviđena ulaganja u obrazovni sustav među kojima je u ulaganje od 490 milijuna kuna za izgradnju sveučilišnog kampusa na Trsatu.

Ministar je kazao da je u tijeku njegova mandata na riječkom Medicinskom fakultetu zaposleno oko 50 posto novih znanstvenika. Ukupno je sada u sustavu visokoga obrazovanja oko 2500 znanstvenih novaka, od kojih je oko 750 zaposleno u posljednje dvije godine, rekao je.

Ministarstvo će i nadalje imati "sluha" i povjerenja u riječki Medicinski fakultet, rekao je Primorac.

U sklopu posjeta Rijeci predsjednik Mesić danas je posjetio izvorište vode Zvir nedaleko središta grada te izdavačku kuću "Edit" i redakciju Novog lista. U gradskoj upravi razgovarao je s predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina grada Rijeke te ocijenio da su pripadnici manjina u Rijeci dobro organizirani, a lokalna i područna vlast za njihove potreba izdvajaju i iznad svojih mogućnosti.

U nastavku posjeta predsjednik Mesić sastat će se s predstavnicima opatijskog gradskog Poglavarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙