FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljeno ustanovljenje i Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu

ĐAKOVO, 4. studenog 2005. (Hina) - U Đakovu je danas, u nazočnostibrojnih crkvenih i državnih dužnosnika i predstavnika akademskezajednice održana svečanost ustanovljenja i Dan đakovačkog Katoličkogbogoslovnog fakulteta, koji djeluje u sastavu osječkog Sveučilišta.
ĐAKOVO, 4. studenog 2005. (Hina) - U Đakovu je danas, u nazočnosti brojnih crkvenih i državnih dužnosnika i predstavnika akademske zajednice održana svečanost ustanovljenja i Dan đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, koji djeluje u sastavu osječkog Sveučilišta.

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu 4. lipnja ustanovila je Kongregacija za katolički odgoj, uzdižući tako rad dosadašnje Teologije na višu razinu.

Današnjoj svečanosti nazočili su trojica kardinala - prefekt Kongregacije za katolički odgoj Zenon Grocholewski, Josip Bozanić i Vinko Puljić, devet biskupa, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik i drugi gosti.

Svečanost je počela euharistijskim slavljem, koje je u katedrali predvodio kardinal Grocholewski. Tom prilikom đakovački i srijemski biskup Marin Srakić pročitao je proglas otvorenja jubilarne godine u povodu 200. obljetnice Bogoslovnog sjemeništa te ustanovljenja Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu koja će trajati do 6. studenog 2006.

Nakon svete mise, u Središnjoj biskupijskoj knjižnici održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća koju je otvorio dekan prof. dr. Nikola Dogan.

Ustanovljenje Katoličkog bogoslovnog fakulteta povijesni je trenutak za Đakovačku i srijemsku biskupiju, Crkvu u Hrvata, sveučilišnu zajednicu i za cijelu Hrvatsku, rekao je Dogan.

O značenju KBF-a za biskupiju govorio je biskup i veliki kancelar Marin Srakić. Rekao je da Biskupija nije mogla dobiti ljepši dar za 200. obljetnicu Bogoslovnog sjemeništa, te kako će djelovanje KBF-a ići u dva pravca.

"Pored teološke izobrazbe svećeničkih kandidata i vjernika laika te promicanja i podizanja teološke kulture među vjernicima, drugi pravac djelovanja Bogoslovnog fakulteta mogli bismo izreći riječima pape Ivana Pavla II.: upoznati Boga u čovjeku i upoznati čovjeka u Bogu", rekao je.

Fakultet se neće zatvoriti u zidine studija nego će, koristeći sredstva znanosti, u svjetlu vjere pomoći svima sresti se s Istinom koja prosvjetljuje i spašava čovjeka, rekao je biskup Srakić.

Ustanovljenje KBF-a u Đakovu pozdravio je, uz ostale, predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Podsjetivši na poruke Ivana Pavla II. o miru, praštanju i toleranciji, Šeks je izrazio uvjerenje kako će KBF pridonijeti razvijanju ekumenske misli i boljem razumijevanju različitih kultura na ovome prostoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙