FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu obilježava 60. obljetnicu

ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za transfuzijskumedicinu obilježava danas stručnim skupom 60. obljetnicu, čime seujedno obilježava povijest razvoja transfuzijske medicine u Hrvatskoj,te njezin tehnološki napredak u proizvodnji infuzijskih otopina idrugih medicinskih proizvoda za jednokratnu uporabu.
ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu obilježava danas stručnim skupom 60. obljetnicu, čime se ujedno obilježava povijest razvoja transfuzijske medicine u Hrvatskoj, te njezin tehnološki napredak u proizvodnji infuzijskih otopina i drugih medicinskih proizvoda za jednokratnu uporabu.

Zavod je samo lani od dobrovoljnih davatelja prikupio 71.000 doza krvi, proizveo skoro 200.000 krvnih pripravaka i proveo oko 600.000 testiranja, ističe ravnateljica zavoda dr. Irena Jukić.

Zavod prati potrebe hrvatskog zdravstva pa danas s infuzijskim otopinama opskrbljuje polovicu, a s medicinskim proizvodima 30 posto hrvatskog tržišta.

Napori da Zavod svoju proizvodnju i laboratorijsku praksu uskladi s trendovima u razvijenom svijetu rezultirali su dobivanjem prvog ISO certifikata u hrvatskom zdravstvu.

Zavod za transfuziju osnovan je krajem Drugog svjetskog rata, 1945. godine kada je Artur Pollak s malom skupinom ljudi počeo raditi u tek osnovanom Zavodu.

U prve tri godine postojanja Zavod je bio vojna ustanova, zatim dio Plive, pa dio Medicinskog fakulteta.

Od 1948. godine Zavod je samostalna ustanova prvotno na lokaciji u Ulici kneza Mislava (tadašnja Ulica B. Adžije), a od 1978. godine preseljen je na današnju lokaciju u Petrovu ulicu 3, u prostor koji više ne može zadovoljiti potrebe razvoja hrvatske transfuziologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙