FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Reakcije na Tihićevu inicijativu kod Ustavnog suda BiH

BANJA LUKA, 25. studenog 2005. (Hina) - Srpski član Predsjedništva BiHBorislav Parac reagirao je povodom službenog priopćenja da jebošnjački član toga Predsjedništva u četvrtak kod Ustavnog suda BiHzatražio ocjenu ustavnosti naziva Republika Srpska, ocijenivši da tajzahtjev nije sukladan Ustavu BiH.
BANJA LUKA, 25. studenog 2005. (Hina) - Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Parac reagirao je povodom službenog priopćenja da je bošnjački član toga Predsjedništva u četvrtak kod Ustavnog suda BiH zatražio ocjenu ustavnosti naziva Republika Srpska, ocijenivši da taj zahtjev nije sukladan Ustavu BiH.

Kako u petak prenose banjalučki mediji, Paravac je u Bijeljini u četvrtak navečer izjavio kako Tihićev zahtjev predstavlja "rušenje Ustava BiH".

"RS je strana u Daytonskome sporazumu i donošenje bilo kakve odluke koja bi eventualno udovoljila tome zahtjevu praktično je rušenje Ustava BiH, a Ustavni sud BiH nema tu nadležnost", kazao je Paravac, koji je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ocijenio kao "rezultat nemoći i totalnog kraha politike SDA (Stranke demokratske akcije)".

"Tihić i SDA su i u Washingtonu kao trajnu odrednicu svoje politike imali za cilj rušenje RS. U Washingtonu uopće o tome nije bilo govora, niti je RS bila dovođena u pitanje" izjavio je Paravac.

Ministrica uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske Zdenka Abazagić izjavila je povodom Tihićeva zahtjeva Ustavnom sudu BiH kako Vlada RS još nema o tome službenu informaciju.

"Službenih informacija o tome nemamo niti smo o tome raspravljali na sjednici Vlade", izjavila je u četvrtak navečer Abazagić i dodala da Tihić, kao član Predsjedništva BiH, ima ovlaštenja za podnošenje takve inicijative.

U svojem prizivu Ustavnom sudu BiH Tihić naglašava kako naziv entiteta samo po jednome narodu (Republika Srpska) omogućava diskriminaciju u korist Srba, a na štetu Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana BiH.

U priopćenju iz Tihićeva ureda podsjeća se da je svojim prethodnim odlukama Ustavni sud BiH poništio etničke odrednice u nazivima gradova u BiH, jer je zaključio da su takvi nazivi protivni Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda, koja je sastavni dio Ustava BiH i ima prioritet u odnosu na druga zakonska i ustavna rješenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙