FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za slučaj "hrvatske samouprave"

SARAJEVO, 7. studenoga 2005. (Hina) - U državnom sudu u BiH u Sarajevuu ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšemu ministru obraneFederacije BiH Miroslavu Prci i nekadašnjem dozapovjedniku vojskeFederacije BiH Draganu Ćurčiću u slučaju "hrvatska samouprava".
SARAJEVO, 7. studenoga 2005. (Hina) - U državnom sudu u BiH u Sarajevu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšemu ministru obrane Federacije BiH Miroslavu Prci i nekadašnjem dozapovjedniku vojske Federacije BiH Draganu Ćurčiću u slučaju "hrvatska samouprava".

Prci i Ćurčiću sudi se odvojeno od bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića koji je u bijegu nakon što mu je nedavno izrečena nepravomoćna presuda od 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka".

Tužitelj Drew Engel je podsjetio na navode optužnice koja Prcu i Ćurčića tereti da su u ožuju 2001., u vrijeme pokušaja uspostave hrvatske samouprave, raspustili hrvatsku sastavnicu Vojske Federacije BiH i time sudjelovali u slabljenju obrambene moći BiH što je, kako je naglasio, predstavljalo kršenje Ustava i zakona BiH.

Branitelji optuženih, odvjetnici Žarko Bulić i Mithad Kočo odbacili su navode optužbe. Optuženi Prce i Ćurčić su izjavili da su bili dio zapovjednog lanca te da nisu donosili odluke nego su ih samo izvršavali.

Oni su na taj način odgovornost za raspuštanje hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH u proljeće 2001. usmjerili na Jelavića koji je tada kao član Predsjedništva BiH bio i civilni zapovjednik oružanih snaga, odnosno hrvatske sastavnice vojske Federacije BiH.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog tužitelja da se broj svjedoka optužnice sa 10 poveća na 28.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙