FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neum: Potpora prijedlogu o hrvatskom entitetu u BiH

NEUM, 27. listopada 2005. (Hina) - Više sudionika dvodnevnogznanstvenog skupa u Neumu o temi "Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH"u četvrtak se zauzelo za uspostavu trećeg većinski hrvatskog entitetau BiH.
NEUM, 27. listopada 2005. (Hina) - Više sudionika dvodnevnog znanstvenog skupa u Neumu o temi "Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH" u četvrtak se zauzelo za uspostavu trećeg većinski hrvatskog entiteta u BiH.

Profesor Pravnog fakulteta u Mostaru Božo Žepić je kazao da su korjenite ustavne promjene u BiH "nužne radi uspostave savezne države s tri republike za tri naroda".

Žepić je pri tome pozvao hrvatsku dijasporu u SAD da se angažira na tome da se novi Ustav za BiH ne pripremi u SAD-u. Žepić je rekao da ima saznanja da se u SAD trenutačno piše Ustav koji sadrži rješenja koja će biti još nepovoljnija za Hrvate u BiH no što je to slučaj sa sadašnjim Ustavom BH.

Bivši ministar u Vladi RH Bosiljko Mišetić istaknuo je da je BiH moguća samo kao cjelovita Unija triju republika.

"Nema budućnosti za Hrvate u BiH bez uspostave tri entiteta", rekao je Mišetić. On je kazao da se diplomacija RH treba zauzimati za sazivanje nove međunarodne konferencije o BiH.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Frano Ljubić rekao je da uspostava trećega hrvatskog entiteta nije nužna ako BiH ne bude ustrojena kao entitska država.

Uspostavu trećeg entiteta u svojim diskusijama nisu isključili ni bivši dužnosnici RH Zvonimir Šeparović i Zdravko Tomac. Šeparović je kazao da se u predstojećim ustavnim promjenama u BH Hrvati trebaju izboriti i za svoje pravo na samoodređenje. Tomac je rekao da bi Hrvatski sabor trebao žurno na dnevni red staviti raspravu o "dramatičnom položaju Hrvata u BiH".

Neki sudionici rasprave uopće nisu spominjali treći entitet već su težište stavili na neke druge aspekte položaja Hrvata u Bih.

Saborski zastupnik Krešimir Čosić primjerice predložio je organiziranje Foruma o gospodarskoj suradnji RH i BiH a Saša Poljanec-Borić iz zagrebačkog Instituta Ivo Pilar govorila je o važnosti institucionalnih reformi u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙