FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalno vijeće HDZ BiH: Nužno donijeti novi Ustav

MOSTAR, 18. studenog 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće HDZ BiH,priopćilo je u petak kako su neprihvatljive kozmetičke izmjeneDaytonskog ustava BiH te da je nužno donošenje novog Ustava BiH, kojiće jamčiti ravnopravnost sva tri naroda u BiH.
MOSTAR, 18. studenog 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće HDZ BiH, priopćilo je u petak kako su neprihvatljive kozmetičke izmjene Daytonskog ustava BiH te da je nužno donošenje novog Ustava BiH, koji će jamčiti ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

Nacionalno vijeće HDZ BiH, tijelo koje okuplja dužnosnike ove stranke na svim razinama vlasti u BiH, priopćilo je to uoči predstojećeg sastanka osam parlamentarnih stranaka iz BiH u Washingtonu.

Sastanak u Washingtonu se organizira u povodu 10. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma i nastavak je trodnevnih pregovora o ustavnim promjenama osam bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka, održanih proteklog vikenda u Bruxellesu na poziv Američkog instituta za mir kojim predsjedava bivši zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Donald Hays.

"Novo ustavno uređenje BiH treba osigurati tri razine vlasti u BiH, decentralizaciju BiH, jednakopravnost tri naroda u BiH, uz zadovoljenje nacionalnih interesa sva tri konstitutivna naroda, ravnomjeran razvoj BiH, racionalnost u upravljanju i poštivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda. Srednja razina vlasti ne može imati manje od tri federalne jedinice, koje, kao tako uređene, trebaju imati zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast", navodi se u priopćenju Nacionalnog vijeća HDZ BiH.

Službeno je najavljeno da će na konferenciji o obilježavanju desete obljetnice Daytona u Washingtonu izaslanstvo HDZ BiH predvoditi aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.

Biskupska konferencija BiH, te predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak ranije su odvojeno objavili kako su odbili poziv za sudjelovanje na ovoj konferenciji u SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙