FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ashdown o washingtonskim pregovorima

MOSTAR, 21. studenog 2005. (Hina) - Visoki predstavnik međunarodnezajednice u BiH Paddy Ashdown je potvrdio kako će dužnosnicima osamparlamentarnih stranaka iz BiH, okupljenima u Washingtonu u povodu 10.obljetnice Daytonskog sporazuma, biti ponuđeno potpisivanje izjavekojom bi se obvezali na nastavak sudjelovanja u procesu provedbeustavnih promjena u BiH.
MOSTAR, 21. studenog 2005. (Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown je potvrdio kako će dužnosnicima osam parlamentarnih stranaka iz BiH, okupljenima u Washingtonu u povodu 10. obljetnice Daytonskog sporazuma, biti ponuđeno potpisivanje izjave kojom bi se obvezali na nastavak sudjelovanja u procesu provedbe ustavnih promjena u BiH.

Ashdown je za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka izjavio kako će izjava, za koju se očekuje da će biti potpisana u Washingtonu, biti jasan znak opredijeljenosti bosanskohercegovačkih političara da se Bosnu i Hercegovinu kao državu napravi učinkovitijom.

Sastanak u Washingtonu organizirao je Američki institut za mir, čiji je predsjednik bivši zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Donald Hays.

Poziv za sudjelovanje na tom skupu odbili su, u odvojenim istupima, predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić. Zubak je svoje odbijanje sudjelovanja na washingtonskom skupu objasnio time da želi raspravljati o promjeni Daytonskog ustava BiH samo ako se predviđa ukidanje Republike Srpske i Federacije BiH, što zasad nije slučaj.

Američki institut za mir predložio je ustavne promjene koje predviđaju uvođenje jednog predsjednika BiH umjesto tročlanog Predsjedništva BiH, te jačanje državne vlade i državnog parlamenta.

Kardinal Puljić je prije rekao kako takav prijedlog ustavnih promjena vodi u nestanak Hrvata u BiH, te je zbog toga i odbio otputovati u Washington. Ashdown je izrazio neslaganje s odbijanjem poziva za sudjelovanje na pregovorima u Washingtonu. "Dok se o budućnosti BiH raspravlja u Washingtonu, ne mislim da svojim nedjelovanjem pomaže interesima hrvatskog naroda", rekao je Ashdown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙