FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren prostor za opismenjavanje romske djece na Orlovcu

KARLOVAC, 24. studenog 2005. (Hina) - U karlovačkom romskom naseljuOrlovac danas je, u okviru projekta Instituta Otvoreno društvo "DjecaOrlovca", svečano otvoren punkt za opismenjavanje romske djece.
KARLOVAC, 24. studenog 2005. (Hina) - U karlovačkom romskom naselju Orlovac danas je, u okviru projekta Instituta Otvoreno društvo "Djeca Orlovca", svečano otvoren punkt za opismenjavanje romske djece.

Otvoren je u stambenom kontejneru koji je Karlovačka županija kupila za 20.000 kuna, a Institut Otvoreno društvo sa 60.000 kuna financira plaće dviju djelatnica koje će u tom prostoru pomagati djeci predškolske dobi da stječu znanja i socijalizacijske navike za upis u školu, a školska će djeca tu pisati zadaće i učiti uz stručnu učiteljsku pomoć.

Institut je realizaciju projekta povjerio Odboru za ljudska prava Karlovac i Udruzi žena Orlovac.

Jagoda Novak, koordinatorica romskih programa u Otvorenom društvu, smatra orlovačko romsko naselje jednim od najzapuštenijih u Hrvatskoj, te ističe da je osiguravanje toga prostora za rad s djecom značajan pomak u nastojanjima na opismenjavanju romske djece.

Napominje i da se od proljeća ove godine, od kada su Grad Karlovac i Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" otvorili na Orlovcu skromnu biblioteku s igraonicom u rashodovanom bibliobusu, "intenziviralo upisivanje u školu školskih obveznika i vidno razbilo početno nepovjerenje".

Predsjednica Udruge žena Orlovac Jasenka Ivošević, dugogodišnja volonterka Odbora za ljudska prava, radi od travnja ove godine s odraslima, prvenstveno ženama, i smatra da je potpuno razbijeno početno nepovjerenje u radu.

"Upravo zato puno više majki i sada znatno redovitije nego na početku šalju djecu na edukativne sadržaje", rekla je predsjednica Ivošević.

Direktorica Instituta Otvoreno društvo Andreja Feldman naglasila je da je za ozbiljne pomake i daljnju održivost tog i sličnih projekata važno da međunarodni donatori vide spregu civilnog sektora s jedinicama lokalne i regionalne samouprave jer, kako je istaknula, donatori to doživljavaju kao sustavno rješavanje problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙