FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski veleposlanik u SiCG o hrvatskoj manjini u Vojvodini

VUKOVAR, 16. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski veleposlanik u Srbiji iCrnoj Gori Tonči Staničić rekao je danas u Vukovaru kako je položajHrvata u Vojvodini znatno bolji nego prije tri ili pet godina, ali dajoš nije uspostavljen sustav njihove zaštite.
VUKOVAR, 16. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić rekao je danas u Vukovaru kako je položaj Hrvata u Vojvodini znatno bolji nego prije tri ili pet godina, ali da još nije uspostavljen sustav njihove zaštite.

Otegotna je okolnost što su Hrvati u Vojvodini kao nacionalna manjina službeno priznati tek prije četiri godine te još nisu uspostavljeni svi načini njihove zaštite, rekao je Staničić nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem o pitanjima prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Položaj hrvatske zajednice u Vojvodini najviše otežava to što nema pravo na uporabu hrvatskog jezika u školama, pravo na informiranje te umjetna podjela hrvatskog korpusa u Vojvodini na Hrvate i Bunjevce.

Regionalna suradnja i recipročnost u zaštiti manjina s jedne i druge strane Dunava najbolji su način zaštite i prava Hrvata u Vojvodini i Srba u Hrvatskoj, ocijenio je Staničić.

Župan Božo Galić rekao je kako je između Vukovarsko-srijemske županije i hrvatske zajednice u Vojvodini uspostavljena vrlo dobra kulturna suradnja. Po njegovim riječima županijske vlasti nastoje da se osim kulturne razvije i gospodarska suradnja, u kojoj bi Dunav bio poveznicom obostranih interesa.

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Vojvodini Josip Zvonimir Pekanović pozvao je hrvatske tvrtke da se uključe u privatizaciju vojvođanskih tvrtaka i u tamošnje razvojne projekte, poput najavljene gradnje luke u Apatinu i luke za turističke brodove u Bezdanu.

Razgovorima u palači "Srijem" nazočili su i hrvatski generalni konzul u Subotici Davor Vidiš i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙