FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: U gimnaziji održan prvi sat hrvatskog jezika

SUBOTICA, 16. studenoga 2005. (Hina) - U subotičkoj Gimnaziji usrijedu je održan prvi sat hrvatskog jezika što predstavlja i službenipočetak nastave na materinjem jeziku hrvatske manjine u nekoj odsrednjih škola u Srbiji.
SUBOTICA, 16. studenoga 2005. (Hina) - U subotičkoj Gimnaziji u srijedu je održan prvi sat hrvatskog jezika što predstavlja i službeni početak nastave na materinjem jeziku hrvatske manjine u nekoj od srednjih škola u Srbiji.

Prvi sat fakultativnog predmeta "Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture", koji predaje profesorica hrvatskog jezika i književnosti Miranda Glavaš Kul iz Osijeka, slušalo je tridesetak učenika uglavnom završnih razreda subotičke Gimnazije "Svetozar Marković".

Od 950 polaznika te škole za slušanje toga predmeta prijavilo se ukupno 50 učenika, što je za predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini ohrabrujući podatak.

Predsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje tim je povodom izjavio kako ga taj podatak ne začuđuje jer se otprilike svake godine toliko učenika iz Vojvodine upisuje na hrvatske fakultete.

"Iz ovoga možemo zaključiti da bi gimnaziju na hrvatskom jeziku trebalo što prije otvoriti" , naveo je Runje. Dodao je da bi se time u Vojvodini stvorila mogućnost obrazovanja na hrvatskom jeziku od vrtića do srednje škole.

Do sada se nastava na hrvatskom jeziku mogla pratiti samo u osnovnim školama, kroz redovitu nastavu ili kroz praćenje fakultativnog predmeta "Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture".

Redovitu nastavu na hrvatskom jeziku, koja se organizira od 2001., u pet osnovnih škola u Subotici prati oko 150 djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙