FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan prvi sastanak Mješovite komisije za manjine SCG i Hrvatske

BEOGRAD,22. studenoga(Hina) - U Beogradu je u utorak, uoči službenogposjeta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Hrvatskoj, održanprvi sastanak Mješovite komisije za manjine između izaslanstavaHrvatske i Srbije i Crne Gore, na kojem su - uz predstavnike manjina -sudjelovali pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih poslova Slavko Labani pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava SCG JelenaMarković.
BEOGRAD,22. studenoga(Hina) - U Beogradu je u utorak, uoči službenog posjeta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Hrvatskoj, održan prvi sastanak Mješovite komisije za manjine između izaslanstava Hrvatske i Srbije i Crne Gore, na kojem su - uz predstavnike manjina - sudjelovali pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih poslova Slavko Laban i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava SCG Jelena Marković.

"Incidenti protiv pripadnika manjina nisu posljedica politike vlada dviju zemalja", naglasio je Laban na konferenciji za novinare, dodajući da je Mješovita komisija otvorila sva sporna pitanja koja još uvijek opterećuju odnose dviju zemalja, te da je zajednički zaključak da nadležni u Hrvatskoj i SCG ažurnijim kažnjavanjem krivaca za incidente stvore uvjete za poboljšanje međusobnih odnosa. Kad je riječ o drugim važnim pitanjima, dogovoreno je da - u cilju boljeg informiranja - obje manjine, hrvatska u SCG i srpska u Hrvatskoj, u okviru javnog servisa dobiju vlastite redakcije s mogućnošću utjecaja na uređivačku politiku, kao i da se iduće godine poveća broj razreda u školama, u kojima će većem broju djece biti omogućeno školovanje na materinjem jeziku.

"Nismo izbjegli niti jednu temu u današnjim razgovorima, pa smo razgovarali i o pitanju Bunjevaca i bunjevačkog jezika", kazao je Laban novinarima, dok je Jelena Marković, ocjenjujući da su neki od navoda u nedavno usvojenoj Deklaraciji Saveza Hrvata Vojvodine o položaju hrvatske manjine opravdani, kazala da je "neprihvatljiv" stav te Deklaracije o pokušaju razbijanja hrvatske manjine stvaranjem umjetne nacije Bunjevaca.

"To ne stoji, jer se 20 tisuća naših građana na popisu stanovništva slobodno izjasnilo kao Bunjevci. Mi kao država nemamo pravo utjecati na njih da se izjasne drukčije, a takav naš stav potvrdilo je i Vijeće Europe", kazala je Marković, dodajući da je ove godine u SCG - u odnosu na 2004. godinu - zabilježeno pet puta manje nacionalnih incidenata u SCG, te su osim autora grafita svi otkriveni.

"U Hrvatskoj je, s druge strane, kako smo danas čuli, u prošlih godinu dana zabilježen 41 incident, od čega su četiri ubojstva, a mi o tome nismo pravili deklaraciju, već se zauzimamo da se takvi problemi, koje ne treba ni skrivati niti preuveličavati, rješavaju", kazala je Jelena Marković.

Kako je najavljeno, Mješovita komisija idući će sastanak održati vrlo uskoro, prije najavljenog posjeta predsjednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića Hrvatskoj, najavljenoj za 13. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙