FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici: zaštita mađarske i hrvatske manjine na najvišem stupnju

SOPRON, 12. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska i Mađarska na najvišem sustupnju riješili pitanje nacionalnih manjina koje mogu računati napomoć svojih matičnih država, ocijenili su u subotu u mađarskomSopronu hrvatski i mađarski predsjednici Stjepan Mesić i LaszloSolym.
SOPRON, 12. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska i Mađarska na najvišem su stupnju riješili pitanje nacionalnih manjina koje mogu računati na pomoć svojih matičnih država, ocijenili su u subotu u mađarskom Sopronu hrvatski i mađarski predsjednici Stjepan Mesić i Laszlo Solym.

Dvojica šefova država susrela su se u tom gradu uz austrijsku granicu u povodu Dana Hrvata, tradicionalne manifestacije hrvatske manjine koja živi u toj susjednoj zemlji.

Predsjednik Solym smatra da su pripadnici nacionalnih zajednica punopravni građani država u kojima žive i ujedno dio kulture svoje matične države.

"To su zajednice koje s pravom mogu računati na pomoć matičnih država i država u kojima žive kako bi iskoristile svoja nacionalna prava", rekao je Solym.

Predsjednik Mesić drži da su Hrvatska i Mađarska zemlje koje su na najvišoj razini zaštitile prava svojih nacionalnih manjina.

"Hrvati u Mađarskoj participiraju u političkom, gospodarskom i kulturnom životu a isti je slučaj i s Mađarima u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Mesić.

Dvojica čelnika razgovarala su i o mogućnosti da hrvatska manjina dobije zastupnika u mađarskom parlamentu što je, po Solymu, razumljiv zahtjev.

No, dodao je da bi zbog toga trebalo mijenjati mađarski ustav i istaknuo kako već postoje pravna rješenja koja manjinama omogućuju da ostvare svoja prava.

Predsjednik Mesić i Solym razmotrili su i hrvatsko pristupanje EU te bolje prometno povezivanje dviju država.

Solym je rekao kako je Mađarska s radošću primila vijest o otvaranju pristupnih pregovora između Hrvatske i EU.

"Sudbina naših država je zajednička u okviru EU-a, a zajednička je i želja da se Uniji priključi zapadni Balkan", istaknuo je Solym, dodavši da će dvije zemlje voditi zajedničku politiku prema Balkanu.

Predsjednik Mesić zahvalio se Mađarskoj na potpori prilikom otvaranja pregovora i na ponuđenoj pomoći mađarskih pregovarača.

Po njegovim riječima, dvije zemlje sve bolje gospodarski surađuju čemu bi trebalo doprinijeti bolje korištenje plovnog puta Dunava i izgradnja autoceste Ploče-Bosanski Šamac-Osijek-Budimpešta o čemu je također razgovarao s mađarskim predsjednikom.

Solym, s kojim se Mesić sastao dosad tri puta, prihvatio je njegov poziv da u proljeće iduće godine i službeno posjeti Hrvatsku.

Dvojica predsjednika će nakon bilateralnog sastanka u subotu sudjelovati na svečanom otvaranju Dana Hrvata u Mađarskoj i kulturno-umjetničkom programu kojeg su pripremili gradišćanski Hrvati s mađarske strane granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙