FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Solyom na Danima Hrvata u Mađarskoj

SOPRON, 12. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesići njegov mađarski kolega Laszlo Solyom sudjelovali su u subotu navečeru Sopronu na otvaranju Dana Hrvata u Mađarskoj - tradicionalnojsvečanosti hrvatske nacionalne zajednice u toj zemlji.
SOPRON, 12. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i njegov mađarski kolega Laszlo Solyom sudjelovali su u subotu navečer u Sopronu na otvaranju Dana Hrvata u Mađarskoj - tradicionalnoj svečanosti hrvatske nacionalne zajednice u toj zemlji.

U Sopronu, gradu uz austrijsku granicu udaljenom 60 km od Beča, živi oko 500 gradišćanskih Hrvata. Po procjenama Hrvata u Mađarskoj ima oko 90 tisuća, iako popisi pučanstva pokazuju znatno manji broj pripadnika hrvatske nacionalnosti.

Dvojica predsjednika bili su gosti na kulturno-umjetničkom programa na kojem su gradišćanski Hrvati izveli splet hrvatskih pjesama, plesova i običaja.

Ranije u subotu nakon bilateralnog susreta, obojica čelnika suglasila su se kako su Hrvatska i Mađarska na najvišoj razini riješile pitanje svojih nacionalnih manjina.

Ocjenivši da su hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj dobro integrirane u politički, gospodarski i kulturni život zemlje u kojoj žive, istaknuli su kako mogu s pravom tražiti i računati na pomoć matičnih zemalja.

Za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj organizirana je dvojezična nastava u 35 vrtića i škola. Imaju svoje sveučilište, gimnaziju i kazalište. Jedina neriješena pitanja su institucionalno financiranje iz Hrvatske i Mađarske te zastupljenost hrvatske manjine u mađarskom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙