FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici DHSV-a razgovarali s ministrom o položaju Hrvata

BEOGRAD,7. studenoga 2005.(Hina) - Predstavnici Demokratskog savezaHrvata u Vojvodini (DSHV) razgovarali su u ponedjeljak u Beogradu sministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG)Rasimom Ljajićem o položaju te nacionalne zajednice a povod zarazgovor bila je nedavno usvojena Deklaracija DSHV-a o položaju Hrvatau Vojvodini u kojoj su navedeni mnogobrojni primjeri kršenja prava temanjinske zajednice.
BEOGRAD,7. studenoga 2005.(Hina) - Predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) razgovarali su u ponedjeljak u Beogradu s ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) Rasimom Ljajićem o položaju te nacionalne zajednice a povod za razgovor bila je nedavno usvojena Deklaracija DSHV-a o položaju Hrvata u Vojvodini u kojoj su navedeni mnogobrojni primjeri kršenja prava te manjinske zajednice.

Predstavnici vlasti u Beogradu, među kojima i sam ministar Ljajić, drže da neki problemi o kojima se govori u Deklaraciji postoje ali da nisu tako veliki i da je u posljednje vrijeme položaj manjina u SCG poboljšan.

U Deklaraciji se spominje nedovoljno sudjelovanje Hrvata u vlasti, policiji i pravosuđu, diskriminacija u zapošljavanju i u ostvarivanju prava na upotrebu hrvatskog jezika u školama i institucijama.

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić izjavio je za Hinu da je ishod sastanka u cijelosti pozitivan i da je stekao dojam kako je vlast SCG sada spremna za razgovore o poboljšanju položaja i rješavanju određenih problema hrvatske manjine u Vojvodini.

"U sljedeća dva tjedna imat ćemo sastanke s predstavnicima ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa da bi se ispitale mogućnosti za ispravljanje nerazmjera u zastupljenosti Hrvata u tim institucijama. On je izjavio da su dogovorene još neke mjere no o njima nije opširnije govorio.

Ministar Ljajić je po Kuntićevim riječima negativno odgovorio na prijedlog DSHV o promjeni izbornog zakona kojom bi se predstavnicima hrvatske i drugih manjina omogućila izravna zastupljenost u republičkom parlamentu.

Kuntić je najavio i prvi sastanak Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i SCG koji će se održati uoči posjeta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Zagrebu tijekom ovog mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙