FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 60 dolara po barelu u očekivanju izvješća o potražnji u SAD-u

LONDON, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u utorak blizu 60 dolara po barelu dok su ulagači budno pratilieventualne nove potvrde o usporavanju potražnje za gorivom u SAD-unakon što je uragan Wilma zaobišao naftna i plinska postrojenja uMeksičkom zaljevu.
LONDON, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak blizu 60 dolara po barelu dok su ulagači budno pratili eventualne nove potvrde o usporavanju potražnje za gorivom u SAD-u nakon što je uragan Wilma zaobišao naftna i plinska postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 27 centi na 60,05 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 25 centi na 57,99 dolara.

Sezona uragana na Atlantiku završit će sljedećeg mjeseca a uragan Wilma nije zahvatio proizvodne i rafinerijske kapacitete u Meksičkom zaljevu pa trgovci očekuju tjedno izvješće američke vlade kako bi doznali stanje potrošnje.

Istraživanje provedeno na kraju rujna pokazalo je da su rast cijena goriva i vjerojatnost viših računa za energente utjecali na potrošnju, objavila je njujorška NPD Group. U tom je istraživanju 69 posto od ukupno 41.400 potrošača izjavilo da rjeđe vozi dok 42 posto njih planira smanjiti udaljenosti koje prelazi automobilom.

U svjetlu tih podataka čine se vjerodostojnima podaci američke vlade o usporavanju potrošnje za tri posto u odnosu na prošlu godinu iako mnogi analitičari upozoravaju na oprez pri vrednovanju tih brojki, tvrdeći da rekordne cijene nafte uglavnom nisu bitno utjecale na potražnju.

"Aktualni je trend uništavanje potražnje. Nitko ne zna je li to točno ili ne. Tražimo potvrdu da je potražnja narušena", naglasila je Deborah White iz SG Commodities.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha ta 2,3 milijuna barela zbog velikog uvoza. Zalihe destilata trebale bi se smanjiti za 900 tisuća barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙