FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon što je Wilma poštedjela Meksički zaljev

LONDON, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak gotovo za jedan dolar po barelu nakon što je uragan Wilmazaobišao uzdrmana američka postrojenja za proizvodnju nafte i plina uMeksičkom zaljevu.
LONDON, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak gotovo za jedan dolar po barelu nakon što je uragan Wilma zaobišao uzdrmana američka postrojenja za proizvodnju nafte i plina u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 93 centa na 59,70 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 96 centi na 57,52 dolara.

"Tržište je obilježeno spekulativnim rasprodajama nakon što je uragan krenuo prema Floridi umjesto prema obali Meksičkog zaljeva. Proizvodnja nafte ostala je netaknuta", konstatirao je Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishi Corp.

Nakon što je opustošio meksički poluotok Yucatan, uragan Wilma poštedio je proizvodna naftna i plinska postrojenja u Meksičkom zaljevu dok nova tropska oluja Alfa ne predstavlja prijetnju za zaljev.

Očekivanja da će visoke cijene nafte usporiti potražnju prigušuju apetit spekulanata, zaključili su trgovci.

"Strahovanje od usporavanja potražnje rezultiralo je i smanjenjem spekulativnih pozicija na tržištu terminskih ugovora, što je rezultiralo i slabijom spekulativnom potporom cijenama za trenutne isporuke", kazao je u mjesečnom izvješću Gerard Burg iz središnje australske banke.

Podaci iz SAD-a pokazali su i pojačano usporavanje ukupne potražnje za naftnim proizvodima za čak 3,2 posto u protekla četiri tjedna. No, pad cijena možda neće biti dugog daha budući da će "potražnja za naftom porasti kako se bude bližio početak zime", zaključio je Burg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙