FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne na razini od 61 dolara po barelu

LONDON, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale suse u petak na razini od 61 dolar po barelu uslijed strahovanja zbogeventualnih problema u opskrbi lož-uljem uoči početka zime i sporimoporavkom proizvodnje u Meksičkom zaljevu.
LONDON, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u petak na razini od 61 dolar po barelu uslijed strahovanja zbog eventualnih problema u opskrbi lož-uljem uoči početka zime i sporim oporavkom proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 14 centi na 61,23 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 27 centi na 59,41 dolar.

"Iako se čini da je ponuda sirove nafte na tržištu obilna, dugoročna perspektiva upućuje na rast cijena. Temperature će pasti i ljudi bi se mogli zabrinuti zbog srednjoročne ponude destilata", kazao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

Potražnja za destilatima poput lož-ulja bilježi zimi vrhunac a očekuje se da će do ovog vikenda temperature na sjeveroistoku SAD-a kao najvećem tržištu lož-ulja u svijetu biti nekoliko stupnjeva ispod uobičajenih za ovo doba godine.

Rast potražnje za lož-uljem u SAD-u mogao bi tako preduhitriti oporavak proizvodnih postrojenja za naftu i prirodni plin nakon pustošenja uragana u Meksičkom zaljevu.

Američko ministarstvo za upravljanje prirodnim bogatstvima objavilo je u četvrtak da se energetska proizvodnja u Meksičkom zaljevu neće vratiti na normalu do druge polovine ožujka sljedeće godine.

Prošlotjedni pad zaliha destilata u SAD-u za 1,6 milijuna barela premašio je očekivanja, podržavši strahovanja u vezi s opskrbom tijekom zime, i to usprkos velikom rastu zaliha sirove nafte za čak 4,4 milijuna barela.

"Podaci o prodaji ne nude jednoznačnu potvrdu ocjene o potkapanju potražnje", konstatirala je Deutsche Bank u analizi rezultata poslovanja Exxon Mobil Corp., najveće naftne kompanije u svijetu, koja je u četvrtak prijavila rast zarade u proteklom tromjesečju na godišnjoj razini za 75 posto na 9,9 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙