FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski parlament zaprijetio izlaskom iz Protokola NPT-a

TEHERAN, 20. studenog 2005. (Hina/AFP) - Iranski parlament usvojio je unedjelju prijedlog zakona prema kojem bi Iran mogao prekinuti režimpojačane kontrole svojih nuklearnih aktivnosti i ponovno započetiobogaćivati uran, ako se problem oko njegovog nuklearnog programa nađepred Vijećem sigurnosti UN.
TEHERAN, 20. studenog 2005. (Hina/AFP) - Iranski parlament usvojio je u nedjelju prijedlog zakona prema kojem bi Iran mogao prekinuti režim pojačane kontrole svojih nuklearnih aktivnosti i ponovno započeti obogaćivati uran, ako se problem oko njegovog nuklearnog programa nađe pred Vijećem sigurnosti UN.

Zastupnici su s 183 od ukupno 197 mogućih glasova odobrili prijedlog, a sad ga još moraju potvrditi i druge zakonodavne instance da bi mogao stupiti na snagu.

"Ako se pitanje iranskog nuklearnog programa uputi na raspravu ili informiranje Vijeću sigurnosti UN, vlada će obustaviti provedbu dragovoljnih i neobvezujućih mjera te biti pripravna pokrenuti programe znanstvenih istraživanja i djelovanja kako bi zajamčila poštovanje prava iranskog naroda sukladno Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT)", kaže se u objašnjenju odluke parlamenta.

Parlament je to upozorenje uputio uoči najavljene nove rasprave o Iranu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), predviđene sljedećeg tjedna, gdje bi mogla biti donesena odluka da se pitanje Irana proslijedi Vijeću sigurnosti zbog manjkavosti Teherana u provedbi obveza koje proizlaze iz NPT-a.

Iako ne potpuno izravan, rječnik odluke parlamenta pokazuje da je riječ o prijetnji da bi se Iran mogao povući iz dodatnog protokola NPT-a, koji nalaže stroge kontrole nuklearnih aktivnosti koje provodi IAEA, a najavljuje i mogućnost ponovnog pokretanja postupka obogaćivanja urana, čemu se protivi značajan dio međunarodne zajednice, na čelu sa SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙