FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Shimon Peres: Iran treba izbaciti iz UN-a

JERUZALEM, 27. listopada 2005. (Hina/AP) - Iran treba izbaciti izUjedinjenih naroda nakon što je novi predsjednik te zemlje izjavio dabi Izrael trebalo "izbrisati sa zemljopisne karte", izjavio je učetvrtak potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres.
JERUZALEM, 27. listopada 2005. (Hina/AP) - Iran treba izbaciti iz Ujedinjenih naroda nakon što je novi predsjednik te zemlje izjavio da bi Izrael trebalo "izbrisati sa zemljopisne karte", izjavio je u četvrtak potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres.

"Otkad je uspostavljen UN 1945. godine nikad se nije dogodilo da neki čelnik zemlje članice Ujedinjenih naroda javno pozove na eliminaciju druge zemlje članice", istaknuo je Peres u izjavi za Izraelski radio.

"Nikad se nije dogodio takav skandal. To je nemoguće ignorirati...", rekao je Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, i dodao da nema mjesta u UN-u za takvu zemlju.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je izjavio na konferenciji pod nazivom "Svijet bez cionizma", da "Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte".

"Islamski svijet neće svom povijesnom neprijatelju dopustiti da živi u njegovom samom središtu", rekao je iranski predsjednik.

Te su izjave izazvale međunarodne osude. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da Washington ozbiljno shvaća te izjave, a Francuska je od iranskog veleposlanika zatražila "objašnjenje".

Britanski Foreign Office priopćio je u četvrtak da namjerava pozvati iranskog diplomata kako bi prosvjedovao zbog tih izjava. Kanada i Njemačka također su osudile izjave iranskog predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙