FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: EU razmatra iransku ponudu

BRUXELLES, 7. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija razmatrapoziv Irana da nastavi pregovore o njegovu nuklearnom programu,izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik Europske unije za vanjskupolitiku i sigurnost Javier Solana.
BRUXELLES, 7. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija razmatra poziv Irana da nastavi pregovore o njegovu nuklearnom programu, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

"Analiziramo pismo i vidjet ćemo što je u njemu novo", rekao je i dodao da će EU odgovoriti.

Iran je pokušao u nedjelju smanjiti napetosti oko svojeg nuklearnog programa, objavivši da je dopustio UN-ovim inspektorima da posjete jedan vojni kompleks i pozvavši na obnovu pregovora s EU-om.

EU će, međutim, svakako zatražiti da Teheran zamrzne obogaćivanje urana prije nastavka pregovora, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

U rujnu ove godine, nakon što je Iran jednostrano nastavio s procesom prerade urana, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom je zatražila da se "slučaj Iran" preda na razmatranje Vijeću sigurnosti UN-a.

Jučerašnje iransko pismo Europskoj uniji i prijedlog o obnovi pregovora prvi je službeni potez Teherana u tom smjeru otkako je na dužnost predsjednika države stupio tvrdolinijaš Mahmud Ahmadinedžad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙