FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran prkosi uoči sastanka IAEA

TEHERAN, 18. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Iako je samo korak odtoga da ga prijave Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Iran jepotvrdio da nastavlja s preradom urana, u petak se vodeće europskesile sastaju s predstavnicima Sjedinjenih Država, Kine i Rusije iraspravljat će o mogućoj reakciji, a direktor IAEA Mohamed ElBaradei uBeču u petak podnosi najnoviji izvještaj o Iranu.
TEHERAN, 18. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Iako je samo korak od toga da ga prijave Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Iran je potvrdio da nastavlja s preradom urana, u petak se vodeće europske sile sastaju s predstavnicima Sjedinjenih Država, Kine i Rusije i raspravljat će o mogućoj reakciji, a direktor IAEA Mohamed ElBaradei u Beču u petak podnosi najnoviji izvještaj o Iranu.

"Obavijestili smo UN-ovu agenciju za nuklearnu energiju da Iran kani obraditi novu količinu urana i počeli smo (s obradom)", rekao je glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Larijani.

Iran mora pružiti više informacija UN-ovim inspektorima, kaže IAEA. Prema izvještaju direktora ElBaradeia, iako se u nekim područjima suradnja popravila, nužna je puna transparentnost.

"Nužna je i to odavno puna iranska transparentnost", kaže se u izvještaju koji će ElBaradei predati.

Premda je Iran "susretljiviji" u omogućavanju pristupa dokumentaciji i podacima u nekim područjima, pitanje o miroljubivoj naravi njegova nuklearnog programa i dalje je otvoreno, kaže se u izvještaju.

Na optužbe Zapada da ima tajni program proizvodnje nuklearnoga oružja, Iran je bečku Agenciju za nuklearnu energiju (IAEA) krajem listopada obavijestio da planira obraditi novu količinu urana, ali nije objavio točan datum.

Larijani nije rekao kad je nastavljena obrada u pogonu u Isfahanu, ali bečki diplomati javili su da se to dogodilo u srijedu.

Premda nije protuzakonita, iranska odluka o nastavku prerade urana uoči idućega četvrtka kad se sastaje uprava IAEA koja bi ga mogla prijaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, očit je znak prkosa.

Francuska je već priopćila da taj iranski potez nimalo ne pomaže u rješavanju stanja.

"Smatramo to odlukom koja ne ide u pravome smjeru", rekao je glasnogovornik francuskoga ministarstva vanjskih poslova.

"Ne pridonosi stvaranju klime povjerenja između Irana i međunarodne zajednice", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙