FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Reporteri bez granica izrazili su žaljenje zbog presude kojom je pisac i novinar Predrag Matvejević 2. studenoga na Općinskome sudu u Zagrebu osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine, zbog klevete i uvrede te pozvali na hitnu promjenu zakona želi li Hrvatska ući u Europsku uniju. Matvejević je osuđen zbog članka "Naši talibani", objavljenog u Jutarnjem listu prije četiri godine. "Premda je zemlja počela pregovore o pristupu Uniji, slučaj dokazuje da hrvatski zakoni još uvijek ne dopuštaju novinarima da slobodno rade bez rizika od zatvora", upozoravaju Reporteri bez granica u priopćenju u petak na internet stranicama i dodaju da je to treći slučaj u godinu dana da je novinar u Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora zbog klevete.

PARIZ - Francuski premijer Dominique de Villepin održao je u subotu krizni sastanak s dijelom vlade nakon devete noći gradskog nasilja koje se proširilo iz pariškog predgrađa na druga područja u zemlji. Osam ministara, među kojima ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, procijenili su situaciju u "osjetljivim gradskim zonama". Prije sastanka Sarkozy je podnio izvješće premijeru o još jednoj noći nasilja tijekom koje je gotovo 900 vozila zapaljeno, što su najozbiljniji podaci zabilježeni u devet dana gradskih nereda, a 253 osoba je privedeno. Gotovo 650 osoba prosvjedovalo je u subotu ujutro u dva predgrađa protiv nasilja koja pogađaju predgrađa gdje živi velik dio imigranata iz Afrike i Magreba.

PARIZ - Najnoviji podaci pokazuju da je u nemirima po cijeloj Francuskoj noćas zapaljeno gotovo 900 automobila, što je najveći broj u jednoj noći, a uhićene su 253 osobe, objavila je u subotu policija. Ukupno je uništeno 897 vozila, među kojima 656 u pariškom području. To je 140 vozila više nego jučer, ali se smanjuje uništavanje u dosad najpogođenijim departmanima, osobito u Seine-Saint-Denisu, odakle su i krenuli sukobi lokalne mladeži i redarstvenika. No u porastu je nasilje u dosad mirnim departmanima, a sad su najpogođeniji Nord, Bas-Rhin, Loiret i Ille-et-Vilaine, u kojima je urbano nasilje dosad bilo vrlo rijetko, a od gradova su na najjačem udaru Strasbourg, Rennes, Toulouse i Lille.

MOSTAR - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine naložilo je provođenje istrage protiv dvojice stranih državljana za koje se tvrdilo da pripremaju samobilački napad na jedno zapadno veleposlanstvo u Sarajevu. "Naložena je službena istraga protiv stranih državljana Mirsada Bektaševića i Cesura Abdulkadira za kaznena djela terorizma, nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija", objavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH. Istragu predvodi tužitelj Ahmed Halebić, precizira Tužiteljstvo ne pojašnjavajući druge pojedinosti o tome slučaju.

MADRID - U eksploziji manje bmbe koja je noćas odjeknula kod ulaza u podružnicu banke u gradiću Vitoriji u španjolskoj Baskiji nije bilo žrtava, objavila je u subotu mjesna policija. Bomba je eksplodirala oko 2.50 sati po lokalnom vremenu i napravila tek manju materijalnu štetu, rekao je isti izvor. Prema prvim pokazateljima, policija vjeruje kako se eksplozivna naprava sastojala od bombice plina i bočice osvježivača zraka u spreju, ali je još prerano da bi se znalo tko je odgovoran.

TEHERAN - Iran priprema zakon koji će omogućiti uključivanje stranih partnera u program obogaćivanja urana, objavio je u subotu iranski državni radio. "Kabinet je odobrio međunarodnu suradnju za obogaćivanje urana u Natanzu", objavio je radio. Natanz je podzemno postrojenje u središnjem Iranu gdje Islamska Republika planira obogaćivati uran. Slabo obogaćeni uran koristi se u reaktorima, no međunarodna zajednica strahuje da Iran želi visoko obogaćeni uran koji se koristi za atomsko oružje. Prijedlog zakona mora odboriti iranski parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙