FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Grabar-Kitarović razgovarala s čelnikom IAEA

BEČ, 15. studenog 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utoraku Beču s glavnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju(IAEA) Mohamedom El Baradeijem o suradnji Hrvatske i te međunarodneagencije.
BEČ, 15. studenog 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak u Beču s glavnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamedom El Baradeijem o suradnji Hrvatske i te međunarodne agencije.

U razgovoru s glavnim direktorom IAEA hrvatska ministrica čestitala je El Baradeiju na Nobelovoj nagradi za mir za 2005. godinu.

Suradnja Agencije i Republike Hrvatske ocijenjena je uspješnom, izjavila je nakon razgovora ministrica Grabar-Kitarović. "Hrvatska je još uvijek netto-dobivatelj pomoći od IAEA, a također radimo iznimno bitan posao u tehničkoj suradnji", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da će, kako se nada, to i nastaviti, osobito kada je riječ o edukaciji ljudi iz drugih država, organiziranju seminara. Također je izrazila nadu da će to pridonijeti konkretnijem radu Agencije te da će se naši stručnjaci još bolje profilirati na međunarodnoj sceni u pitanjima zaštite nuklearne energije i radioaktivnog materijala.

Šefica hrvatske diplomacije rekla je također kako je Hrvatska istaknula kandidaturu za Vijeće guvernera IAEA za razdoblje 2006-2008. godine, u sklopu istočnoeuropske skupine zemalja. "Nadamo se da ćemo uspješnim završetkom kandidatura tako i konkretno pridonijeti radu Agencije", rekla je.

Mohamed ElBaradei je pohvalio suradnju Agencije i Hrvatske, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, koja je glavnog direktora IAEA pozvala u posjet Hrvatskoj.

Hrvatska je od prijema u organizaciju 1993. razvila i provela brojne projekte tehničke suradnje kao država partner Agencije, jednako kao i u pružanju tehničke pomoći trećim zemljama. Hrvatski stručnjaci sudjeluju u raznim misijama i aktivnostima koje provodi međunarodna agencija za nuklearnu energiju u raznim zemljama svijeta.

Za vrijeme jednodnevnog posjeta Beču, šefica hrvatske diplomacije će se obratiti na izvanrednom zasjedanju članovima Stalnog vijeća OESS-a, gdje će predstaviti dosadašnju suradnju Republike Hrvatske i Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Zagrebu, s posebnim naglaskom u ispunjavanju uvjeta iz mandata Misije. Također će izvijestiti o postignutom napretku na području povratka izbjeglica, reformskim procesima u nas te intenziviranju regionalne suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙