FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Herbert Okun svjedoči kako je Šljivančanin zaustavio Vancea

DEN HAAG/ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Veteran američkediplomacije, veleposlanik Hebert Okun, u srijedu je na haškom suđenju''vukovarskoj trojci'' oficira JNA svjedočio o tome kako je optuženiVeselin Šljivančanin 19. studenoga 1991. onemogućio izaslanika UN-aCyrusa Vancea da posjeti vukovarsku bolnicu.
DEN HAAG/ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Veteran američke diplomacije, veleposlanik Hebert Okun, u srijedu je na haškom suđenju ''vukovarskoj trojci'' oficira JNA svjedočio o tome kako je optuženi Veselin Šljivančanin 19. studenoga 1991. onemogućio izaslanika UN-a Cyrusa Vancea da posjeti vukovarsku bolnicu.

Svjedok optužbe Okun, koji je 1991./92. bio zamjenik Cyrusa Vancea, osobnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju, opisao je kako ih je prilikom posjeta Vukovaru major Šljivančanin ''očiglednim lažima i prijetnjama'' spriječio da posjete bolnicu u kojoj su stotine ranjenjika i civila čekale evakuaciju iz razorenog i okupiranog grada.

Rekao je da su u Vukovar došli prijepodne iz Beograda, u oklopnim transporterima JNA, te da ih je Šljivančanin zaustavio na trgu ispred mosta preko Vuke, kojim je vodio put do bolnice.

''Šljivančanin je rekao da je most miniran, opasan, da zato ne možemo do bolnice, a vidjeli smo kako se promet odvija preko mosta'', rekao je Okun, uz čiji je iskaz u sudnici prikazana televizijska snimka razgovora Vance-Šljivančanin i prizori srušenog grada.

''Rečeno nam je da je most uništen dok nam je bio u vidokrugu. To su bile nemušte laži'', rekao je svjedok.

Okun je ispričao kako je Vance više puta ponovio zahtjev da ode do bolnice, te je na kraju i krenuo na što je Šljivančanin podigao pušku i uperio je u njega, vičući na izaslanika UN-a.

''Mislio sam da će pucati u Vancea, mahao je puškom i derao se'', kazao je Okun, kojeg je tužitelj Marks Moore ispitivao po zabilješkama iz dnevnika koji je američki diplomat tada vodio.

Umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću, majoru Veselinu Šljivančaninu i kapetanu Miroslavu Radiću, pred Haškim sudom se sudi zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila, odvedena iz vukovarske bolnice, na Ovčari 20. studenoga 1991.

Svjedok je ispričao i kako su 19. studenoga posjetili vojarnu JNA u Vukovaru ''uvjerivši se da je gotovo netaknuta, iako je Šljivančanin tvrdio da je svakodnevno pogađana s 400 do 500 granata, što je bio i povod da JNA napadne Vukovar''.

''Slika Vukovara bila je užasna, gotovo svaka građevina je bila uništena ili razorena'', kazao je Okun, naglasivši kako je Vukovar bio ''najtemeljitije uništen grad koji je vidio',' te da su razaranja bila neusporediva s onima koje je vidio u Dubrovniku ili Sarajevu, pa čak i s onima koje je vidio prilikom svog prvog posjeta Europi 1949.

Jedino je na upit tužitelja je li vidio Berlin, rekao kako je ''Berlin bio prilično gadan!'.'

Služeći se svojim bilješkama, Okun je opisao i razgovore koje je Cyrus Vance vodio s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, premijerom SFRJ Antom Markovićem, ministrom obrane Veljkom Kadijevićem i drugim dužnosnicima.

Kazao je kako je Vance 19. studenoga navečer izvijestio Tuđmana o svom posjetu Vukuvaru, rekavši kako je stanje tragično i da prijeti humanitarna katastrofa.

Miloševiću je na sastanku istoga dana prigovorio na nerazmjernoj uporabi sile u napadu na Vukovar, rekao je Okun, dodajući kako mu je srbijanski čelnik odgovorio da je ''Vukovar poseban slučaj i da će svijet razumjeti''.

Herbert Okun je u veljači 2003. svjedočio na suđenju Miloševiću, a bio je i svjedok optužbe na haškom suđenju Momčilu Krajišniku.

Od 1955. do 1991. službovao je u američkom State Departmentu. Godine 1962. u vrijeme kubanske krize bio je veleposlanik SAD-a u Moskvi i prevodio pisma ruskog predsjednika Nikite Hruščova američkom kolegi Johnu Kennedyu.

Godine 1971./72. sudjelovao je u pregovorima o prvom poratnom vojnom sporazumu SAD-Rusija o sprečavanju incidenata na moru. Sedamdesetih godina bio je savjetnik glavnog zapovjednika NATO-a za Mediteran, potom do 1983. veleposlanik u DDR-u, a do kraja 80-ih veleposlanik SAD-a pri UN-u.

U nastavku suđenja ispitat će ga branitelji trojice optuženih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙