FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Branitelji Tute i Štele očekuju smanjenje prvostupanjskih kazni

DEN HAAG, 18. listopada 2005. (Hina) - Branitelji Mladena NaletilićaTute i Vinka Martinovića Štele pred Haškim sudom (ICTY) u utorak su,na kraju dvodnevne žalbene rasprave, izrazili očekivanje da će Žalbenovijeće njihovim branjenicima smanjiti prvostupanjske kazne od 20 i 18godina zatvora, na koje su osuđeni zbog progona bošnjačkih civila napodručju Mostara 1993.
DEN HAAG, 18. listopada 2005. (Hina) - Branitelji Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele pred Haškim sudom (ICTY) u utorak su, na kraju dvodnevne žalbene rasprave, izrazili očekivanje da će Žalbeno vijeće njihovim branjenicima smanjiti prvostupanjske kazne od 20 i 18 godina zatvora, na koje su osuđeni zbog progona bošnjačkih civila na području Mostara 1993.

''Vrlo sam zadovoljan žalbenom raspravom. Ohrabren sam interesom koji su suci iskazali za pitanja koje smo pokrenuli i nadam se da će uvažiti naše stavove'', izjavio je nakon rasprave Naletilićev branitelj, američki odvjetnik Matt Henessy.

Naglasio je kako očekuje da će presuda Žalbenog vijeća odražavati ujednačenost kaznene politike Haškog suda, te da će pokazati da prosvostupanjske presude dvojici optuženih, odudaraju od dosadašnje prakse ICTY.

Drugi Tutin odvjetnik Chris Meek, kazao je kako Žalbeno vijeće očito mora ublažiti preoštre provostupanjske presude za Naletilića i Martinovića.

''U rasponu groznih stvari koje su se dogodile u bivšoj Jugoslaviji, to su znatno manji zločini u usporedbi s genocidom, sustavnom silovanju, masovnim pogubljenjima. Vijeće mora nešto učiniti'', kazao je Meek.

''Svi smo jako zadovoljni raspravom. Suci su pitanjima pokazali da podržavaju naše navode i nadam se da će pozorno razmotriti Martinovićevu žalbu'', izjavio je Štelin odvjetnik Kurt Kerns.

Ukazao je na važnost činjenice da je veliki dio rasprave posvećen pitanju postojanja svijesti Martinovića kao običnog vojnika o sudjelovanju u međunarodnom sukobu, od čega ovisi njegova sudbina.

''Mi smo dokazali da je on bio čovjek osnovnog obrazovanja, niži zapovjednik zadužen za par stotina metra linije, i nije mogao znati da sudjeluje u velikom međunarodnm sukobu'', dodao je Kerns.

Prijepor oko karaktera sukoba u Mostaru mogao bi se odraziti na četiri od ukupno devet točaka optužnice, u kojima je proglašen krivim za kršenje Ženevskih konvencija.

Martinovićev zagrebački odvjetnik Želimir Par ocijenio je da će kazna njegovu klijentu sigurno biti smanjena, te da on neće odgovarati za sudjelovanje u međunarodnom sukobu, odnosno kršenje Ženevskim konvencijama.

''Martinović neće odogovarati za sudjelovanje u međunarodnom oružanom sukobu, čime bi otpale četiri točke, a vjerujem da ćemo uspjeti i s drugim žalbenim osnovama'', kazao je Par.

Vijeće bi, po njegovim riječima, također trebalo prihvatiti neke olakotne okolnosti za Martinovića jer je za sada on ''jedinstveni slučaj'' po tome što mu kod određivanja kazne one nisu utvrđene.

Na žalbenoj raspravi obrana je tražila smanjenje kazne s 20 na najviše osam godina za Naletilića.

Branitelji Vinka Martinovića tražili su oslobađajuću presudu za svog klijenta, dok je optužba slijedom svoje žalbe na neke inkriminacije po kojima je u prvom stupnju oslobođen, za njega tražila neznatno povećanje 18 godišnje kazne, ne precizirajući brojčano svoj zahtjev.

Branitelji su kazali da žalbenu presudu očekuju za tri do četiri mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙