FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dopunjena optužnica protivm Marijačića i Rebića

DEN HAAG, 17. listopada 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) potvrdio jetreću dopunjenu optužnicu protiv glavnog urednika "Hrvatskog lista" izZadra Ivice Marijačića i bivšeg čelnika Sigurnosno informativne službe(SIS) Markice Rebića, u kojoj ih se tereti za nepoštivanje suda zbogobjave imena i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću1997.
DEN HAAG, 17. listopada 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) potvrdio je treću dopunjenu optužnicu protiv glavnog urednika "Hrvatskog lista" iz Zadra Ivice Marijačića i bivšeg čelnika Sigurnosno informativne službe (SIS) Markice Rebića, u kojoj ih se tereti za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1997.

U dopunjenoj optužnici datiranoj s 14. listopada, koju je ICTY objavio u ponedjeljak, nema novih točaka optužbe već se dopune odnose samo na činjenične navode iz prijašnje optužnice.

Tako se, među ostalim, navode tri naloga Suda koje su optuženi prekršili objavom imena i iskaza zaštićenog svjedoka u "Hrvatskom listu" 18. studenoga 2004. godine.

To su: "odluka Raspravnog vijeća I. o zaštiti svjedoka od 6. lipnja 1997., usmeni nalozi koje je dao Sud tijekom jednodnevnog iskaza svjedoka 16. prosinca 1997., te nalog Raspravnog vijeća za hitan prekid kršenja zaštitnih mjera za svjedoka od 1. prosinca 2000 godine".

U dopunjenom optužnom aktu također se specificira na koje su načine Marijačić i Rebić zaradili optužbe za nepoštivanja suda.

Navodi se da je Marijačić svjesno i hotimice ometao provođenje pravde "objavljujući", a Rebić "otkrivajući" identitet zaštićenog svjedoka, njegov iskaz te činjenicu da je svjedočio na zatvorenoj sjednici ICTY-a.

Također se navodi da je Rebić pribavio Marijačiću identitet zaštićenog svjedoka, njegovu izjavu istražiteljima Tužiteljstva te transkript svjedočenja sa zatvorene sjednice 16. prosinca 1997.

Dopunom optužnice ispravljene su neke nepreciznosti, kao što je ona vezana uz datum razgovora zaštićenog svjedoka s haškim istražiteljima.

No, neke greške su zadržane, poput navoda da je tjednik "Hrvatski list" iz Zagreba a ne iz Zadra, a dodane su i neke nove, poput nepotpuno prenesenog naziva Naloga za hitan prekid kršenja zaštitnih mjera za svjedoka od 1. prosinca 2000., tako što je ispuštena riječ "kršenja", pa ispada da je zaštita svjedoka ukinuta davno prije nego što je povrijeđena.

Prvotna optužnica protiv Marijačića i Rebića potvrđena je 26. travnja ove godine, a na prvom pojavljivanju pred ICTY-em oni su odbacili optužbe.

Za djelo nepoštivanja suda, za koje ICTY tereti još četvoricu hrvatskih novinara zbog objave imena i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću u "Slobodnoj Dalmaciji" i "Hrvatskom slovu", zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura, uz moguće kombiniranje tih kazni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙