FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Mlađo Radić u Francusku na odsluženje 20-godišnje kazne

ZAGREB/DEN HAAG, 16. studenog 2005. (Hina) - Bosanski Srbin Mlađo Radić prebačen je u utorak u Francusku gdje će služiti 20-godišnjuzatvorsku kaznu na koju ga je osudio Haški sud (ICTY) zbog počinjenihzločina protiv čovječnosti te kršenja ratnog prava i običaja, priopćioje u srijedu ICTY.
ZAGREB/DEN HAAG, 16. studenog 2005. (Hina) - Bosanski Srbin Mlađo Radić prebačen je u utorak u Francusku gdje će služiti 20-godišnju zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Haški sud (ICTY) zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti te kršenja ratnog prava i običaja, priopćio je u srijedu ICTY.

Sudsko vijeće osudilo je 2. studenoga 2001. Radića, bivšeg mučitelja u zloglasnom srpskom logoru Omarska u Bosni i Hercegovini, a žalbeno vijeće potvrdilo mu je presudu 22. veljače.

Radić je osuđen u predmetu vođenom za Miroslava Kvočku, Milojicu Kosa, Zorana Žigića i Dragoljuba Prcaća za zločine počinjene u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm u općini Prijedor u BiH.

Kao profesionalni policajac Mlađo Radić bio je raspoređen u policijsku postaju Omarska, a voditelj smjene čuvara u logoru postao je u svibnju 1992. godine. Sudsko vijeće utvrdilo je da su čuvari u njegovoj smjeni bili osobito brutalni i da je Radić osobno počinio seksualno nasilje nad zatvorenicama.

Proglašen je krivim prema članku 7(1) Statuta Haškog suda kao supočinitelj zločina u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata: progona, ubojstva i mučenja i sudsko vijeće osudilo ga je na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Sedamnaest drugih haških osuđenika služi kazne zatvora u drugim zemaljama: Duško Sikirica i Mitar Vasiljević u Austriji; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Drago Josipović, Vladimir Šantić i Darko Mrđa u Španjolskoj; Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović u Norveškoj; Goran Jelisić u Italiji; Biljana Plavšić u Švedskoj, Hasim Delić i Esad Landžo u Finskoj; Rajko Ćesić u Danskoj; Predrag Banović u Francuskoj te Radislav Krstić u Velikoj Britaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙