FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Ivica Rajić s tužiteljstvom postigao sporazum o priznanju krivnje

DEN HAAG, 25. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik HVO-a uKiseljaku Ivica Rajić, optužen za ratne zločine protiv bošnjačkihcivila u srednjoj Bosni 1993., postigao je sporazum o priznanjukrivnje s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY), temeljem kojega je zasrijedu u 15 sati zakazano njegovo novo stupanje pred sud radiizjašnjavanja o krivnji.
DEN HAAG, 25. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, optužen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila u srednjoj Bosni 1993., postigao je sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY), temeljem kojega je za srijedu u 15 sati zakazano njegovo novo stupanje pred sud radi izjašnjavanja o krivnji.

Ivicu Rajića (47), uz čije ime ICTY bilježi i pseudonim Viktor Andrić, tereti se u 10 točaka za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija zbog ubojstva tridesetak civila u selu Stupni Do 23. listopada 1993. te protupravnog zatočenja i zlostavljanja civila u Varešu u studenom iste godine.

Prvotna optužnica protiv njega podignuta je još 1995. godine, a uhićen je 5. travnja 2003. godine u Splitu i izručen Haškom sudu 24. lipnja. Na prvom stupanju pred sud 27. lipnja 2003. izjasnio se da nije kriv, što je učinio i 29. siječnja ove godine kada se izjašnjavao o krivnji prema dopunjenoj optužnici.

Odluka Rajića da s Tužiteljstvom uđe u nagodbu o priznanju krivnje dovela je do raskola između njega i njegovog branitelja Željka Olujića, pa je njegovo zastupanje preuzela subraniteljica Doris Košta.

Oboje su ranije potvrdili za Hinu da se priprema Rajićev sporazum o priznanju krivnje, ali su tražili da se njegovo postizanje ne ugrožava nepravodobnim objavljivanjem te informacije.

Rajićev predmet Tužiteljstvo je početkom godine predložilo za ustupanje pravosuđu BiH, sukladno 'izlaznoj strategiji' ICTY-a da se postupci protiv optuženika srednjeg i nižeg ranga prepuste nacionalnim pravosuđima.

Nakon Miroslava Brale Cicka, koji je to učinio u srpnju ove godine, Rajić je drugi Hrvat iz BiH optužen u Haagu za ratne zločine, koji je s tužiteljima postigao sporazum o priznanju krivnje. Pojedinosti nagodbe s Tužiteljstvom, broj točki optužnice za koje će Rajić priznati krivnju, njegova suradnja u ostalim predmetima te najviša kazna koju će za njega tražiti Tužiteljstvo, bit će obznanjene na sutrašnjoj sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙