FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanađanin svjedočio na suđenju u slučaju "Lijanovići"

SARAJEVO,16. studenoga 2005.(Hina) - Umirovljeni policajac iz KanadeRobert Livingstone pojavio se u srijedu na Sudu Bosne i Hercegovinekao prvi svjedok optužbe na suđenju u slučaju "Lijanovići" u kojemu suoptuženi i aktualni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH(HDZ) Dragan Čović te predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić.
SARAJEVO,16. studenoga 2005.(Hina) - Umirovljeni policajac iz Kanade Robert Livingstone pojavio se u srijedu na Sudu Bosne i Hercegovine kao prvi svjedok optužbe na suđenju u slučaju "Lijanovići" u kojemu su optuženi i aktualni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović te predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić.

Livingstone je proteklih godina bio angažiran kao istražitelj u Odjelu za organizirani kriminal i korupciju pri Tužiteljstvu BiH koje je i podiglo optužnicu protiv Čovića, Tadića, četvorice braće Ivanković-Lijanović i profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića osumnjičenih za višemilijunske carinske prijevare i porezne utaje te primanje i davanje mita kao i zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Livingstone je tijekom višesatnog iskaza uglavnom svjedočio o okolnostima pod kojima su tužitelji stupili u kontakt sa Zoranom Nikolićem, krunskim svjedokom u cijelom slučaju.

Po riječima umirovljenog kanadskog policajca, indicije o protuzakonitim djelovanjima povezanim s tvrtkom "Lijanovići" dobivene su iz pisma što ga je Nikolić u veljači 2004. godine poslao tužitelju Johnu McNairu.

Tada je na sedam stranica iznio tvrdnje o postojanju organizirane kriminalne skupine stvorene radi poreznih i carinskih prijevara.

Prvi razgovor tužitelji su s Nikolićem obavili 7. srpnja 2004. godine.

"Činilo mi se da on (Nikolić) ima profesionalan pristup ovom slučaju", kazao je Livingstone dodajući da je Nikolić na njega ostavio dojam "sigurne osobe" koja "dobro izgleda i dobro je obučena".

Nikolić je odmah izrazio spremnost za punu suradnju s tužiteljima no također je tražio da se njemu i obitelji osigura zaštita odnosno odlazak u inozemstvo.

Takav zahtjev temeljio je na tvrdnjama da su i njemu i njegovoj obitelji upućene prijetnje pri čemu mu je kazano da će, bude li svjedočio, biti "zaklan kao janje" i "udavljen u Neretvi".

Na pitanje tužitelja što su bili Nikolićevi motivi da ponudi suradnju, Livingstone je kazao da je to očevidno bila osveta.

"Primarni Nikolićev motiv bila je osveta jer mu 'Lijanovići' nisu platili za posao koji je za njih obavio", kazao je svjedok.

Govoreći o informacijama što ih je doznao tijekom kontakata s Nikolićem, Livingstone je spomenuo svotu od 50 tisuća konvertibilnih maraka (25 tisuća eura) što ih je Nikolić dobio od Joze Ivankovića kako bi podmitio suce u Vrhovnom sudu Federacije BiH kao i to da je Nikoliću izravno isplaćeno 22 tisuće eura za što optužba navodno "ima priznanice".

Prema Livingstoneovu svjedočenju, Nikolić je osim s Jozom Ivankovićem komunicirao uglavnom s profesorom Lučićem a neki od njihovih telefonskih razgovora su i snimljeni tijekom tajnog prisluškivanja obavljenog uz tehničku pomoć koju je osigurala talijanska policija.

Istraga koju je vodio McNairov odjel analizirala je više od 100 tisuća telefonskih razgovora vođenih od travnja do prosinca 2003. godine između osoba za koje se sumnjalo da su uključene u organiziranu kriminalnu skupinu povezanu s tvrtkom "Lijanovići" pa se tako došlo i do podatka o 19 razgovora koji su vođeni s telefonskog broja u Ustavnom sudu BiH i telefona u uredu tadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U nastavku suđenja u slučaju "Lijanovići" 29. studenoga trebao bi svjedočiti sudski vještak Abid Hodžić dok bi se 6. ili 7. prosinca u svojstvu svjedoka optužbe trebao pojaviti i sam Nikolić koji se trenutačno nalazi u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙