FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Del Ponte pozvala medije na korektno izvještavanje o suđenjima

SARAJEVO, 10. studenog 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica haaškogatribunala Carla del Ponte u svom je prilogu međunarodnoj konferencijio tranzicijskom pravosuđu u BiH, pozvala medije da o predstojećimsuđenjima za ratne zločine u Haagu, Sarajevu, Beogradu ili Zagrebuizvješćuju "neovisno o političkim utjecajima ili pritiscima".
SARAJEVO, 10. studenog 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica haaškoga tribunala Carla del Ponte u svom je prilogu međunarodnoj konferenciji o tranzicijskom pravosuđu u BiH, pozvala medije da o predstojećim suđenjima za ratne zločine u Haagu, Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu izvješćuju "neovisno o političkim utjecajima ili pritiscima".

Govor Carle del Ponte, koju su vremenske prilike spriječile da u četvrtak na vrijeme sleti u Sarajevo i sudjeluje osobno na konferenciji "U potrazi za pravdom" , izložio je voditelj istraga tužiteljstva Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Patrick Lopez Torres.

Haška tužiteljica u svom je govoru naglasila kako javnost ima pravo na korektno medijsko informiranje o suđenjima za ratne zločine, istodobno upozorivši kako je nužno poštivati "pravila o povjerljivosti sudskih dokumenata i svjedoka". Ona je u tom kontekstu naglasila da su potrebne, kako se izrazila, "nezavisne kritičke analize sudskih postupaka o ratnim zločinima, bez senzacionalizma".

Del Ponte je također pozvala tužitelje i suce u Vijeću za ratne zločine pri državnom sudu BiH na oprez u predmetima ratnih zločina. "Apsolutno je neprikladno i neprihvatljivo govoriti o tijeku istrage, o kaznenim istragama ili prikupljenom dokaznom materijalu putem medija, na konferencijama za novinare, prije nego što se optužnica potvrdi ili objelodani", rekla je glavna haaška tužiteljica. Ona je apelirala na suce i tužitelje da uvijek imaju na umu da suđenja za ratne zločine moraju biti okrenuta žrtvama i potaknuta žrtvama, te da krivična gonjenja moraju biti vjerodostojna i apolitična.

Po riječima Carle del Ponte, na suđenjima u sudovima u BiH za ratne zločine morat će se voditi borba protiv duboko ukorijenjenih predrasuda, pogrešnih predodžbi u javnosti te vjerojatnog političkog uplitanja. Naglasila je kako je nužno razviti sustav zaštite svjedoka, da im se omogući svjedočenje bez straha od odmazde.

Carla del Ponte je izvijestila kako su se pojavile neočekivane poteškoće u vezi prebacivanja sudskih predmeta iz Haaga u Bosnu i Hercegovinu, što je, po njenim riječima, ozbiljno opteretilo haaško tužiteljstvo i njegove resurse. Objasnila je kako je doveden u pitanje način prebacivanja sudskih predmeta, jer je haaško tužiteljstvo spremno prosljeđivati te predmete u, kako se izrazila, "elektronskom formatu", jer je to jednostavno i lako se pretražuje, dok domaći (bosanskohercegovački) suci inzistiraju na prebacivanju ovjerenih tiskanih primjeraka sudskih dokumenata iz Haaškog suda u BiH. Upozorila je kako je u jednom nedavnom predmetu relativno malog obujma bilo potrebno štampati i pečatiti čak 14 tisuća stranica. "S obimnijim predmetima bit će još teže nositi se", upozorila je Carla del Ponte.

Ona je potvrdila kako je nedavno Vijeće za prosljeđivanje odlučilo proslijediti pet sudskih predmeta koji se odnose na 10 optuženih osoba. "Četiri od tih sudskih predmeta proslijedit će se Vijeću za ratne zločine Suda BiH u Sarajevo", navela je del Ponte ne precizirajući koje su osobe obuhvaćene u tim slučajevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙