FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za "Hrvatsku samoupravu": Razdvojeni postupci protiv Jelavića te Prce i Ćurčića

SARAJEVO,20. listopada(Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH AnteJelavić nije se u četvrtak pojavio na Sudu Bosne i Hercegovine, gdjeje trebao uslijediti nastavak suđenja u slučaju "Hrvatska samouprava"pa je sudsko vijeće, na prijedlog tužiteljstva i uz suglasnost obrane,odlučilo razdvojiti postupke protiv Jelavića kao prvooptuženog odprocesa protiv bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce inekadašnjeg dozapovjednika Vojske Federacije BiH, generala DraganaĆurčića.
SARAJEVO,20. listopada(Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić nije se u četvrtak pojavio na Sudu Bosne i Hercegovine, gdje je trebao uslijediti nastavak suđenja u slučaju "Hrvatska samouprava" pa je sudsko vijeće, na prijedlog tužiteljstva i uz suglasnost obrane, odlučilo razdvojiti postupke protiv Jelavića kao prvooptuženog od procesa protiv bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce i nekadašnjeg dozapovjednika Vojske Federacije BiH, generala Dragana Ćurčića.

Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović je na pitanje suca Pietra Spere što je s njegovim branjenikom kazao kako o tome "nema nikakvih informacija".

Muselimović je takođe zatražio odbacivanje optužnice i prekid suđenja ustvrdivši kako nema "ni pravnih ni stvarnih razloga za vođenje ovog postupka".

Optužnica u slučaju "Hrvatska samouprava" Jelavića, Prcu i Ćurčića tereti za podrivanje vojne i obrambene moći zemlje te za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Tužitelj Drew Engel predložio je da se postupak protiv optuženika razdvoji s obzirom da bi se moglo dogoditi da suđenje nikada ne počne bude li se čekalo da sva trojica budu u sudnici u isto vrijeme.

On je također podsjetio kako Zakon o kaznenom postupku BiH ne daje mogućnost suđenja u odsutnosti.

S tužiteljevim prijedlogom složila su se i sva trojica branitelja, no Prcin odvjetnik Žarko Bulić tražio je da se, sukladno tome, uredi optužnica koja će biti temeljena na novim materijalnim činjenicama.

Bulić je podsjetio kako je Prce, baš kao i Ćurčić, samo izvršavao zapovjedi koje je izdao Jelavić, a ako se postupak razdvaja onda optužnicu protiv dvojice optuženika dostupnih sudu treba i postaviti na novi način.

Sudsko vijeće taj je zahtjev prihvatilo i obvezalo tužitelja da u roku od 15 dana sačini novu optužnicu protiv Prce i Ćurčića.

Sudac Spera zakazao je nastavak postupka i protiv njih dvojice i protiv Jelavića za 7. studenog, s tim što je najavio kako će od sudske policije tražiti Jelavićevo privođenje na Sud.

Ne uspije li to, kazao je Spera, Jelaviću će Sud odrediti pritvor i izdati uhidbeni nalog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙