FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Odbijeno spajanje suđenja Martiću, Šešelju, Stanišiću i Simatoviću

DEN HAAG/ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškogsuda (ICTY) odbilo je kao neopravdan zahtjev Tužiteljstva zaspajanjem postupaka protiv bivšeg vođe pobunjenih srba u Kninu MilanaMartića, čelnika Službe državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića iFranka Simatovića, te vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, objavioje sud u petak.
DEN HAAG/ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odbilo je kao neopravdan zahtjev Tužiteljstva za spajanjem postupaka protiv bivšeg vođe pobunjenih srba u Kninu Milana Martića, čelnika Službe državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, te vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, objavio je sud u petak.

"Raspravno vijeće III. odbacilo je zahtjev Tužiteljstva za spajanje tri predmeta koji uključuju optužene Milana Martića, Jovicu Stanišića, Franka Simatovića i Vojislava Šešelja", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Tužiteljstvo je prijedlog za spajanje predmeta podnijelo 30. svibnja ove godine, a on je uključivao i predmet protiv Gorana Hadžića, čelnika pobunjennih Srba u istočnoj Slavoniji 90-ih, koji je u bijegu.

U svojoj odluci vijeće zaključuje kako "u prilog spajanju predmeta ne govori ni jedan od faktora koji su uzeli u obzir ekonomičnost suđenja, sukob interesa i prava optuženih, minimaliziranje teškoća za svjedoke i konzistentnost presuda".

Obrane svih optuženih usprotivile su se spajanju predmeta a u tome je prednjačio predsjednik najveće oporbene stranke u Srbiji Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, koji je u dosadašnjem predraspravnom postupku pokazao da sudnicu, koju doživljava kao pozornicu, želi samo za sebe.

Nekadašnji predsjednik pobunjeničke paradržave u Kninu, Mile Martić optužen je za ratne zločine protiv hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991-95., za raketiranje Zagreba te za zločine u zapadnoj Bosni. Načelnik SDB-a Srbije Stanišić i njegova desna ruka Simatović terete se za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i BiH, a Šešelj za zločine protiv nesrba u Hrvatskoj i BiH, te povrh toga i za progon Hrvata u Vojvodini.

Predsjednik SRS-a i bivši predsjednik tzv. RSK suđenje čekaju u pritvoru UN-a u Scheveningenu, dok su Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi u Beogradu, potonji, po navodima medija, navodno i angažiran u proljetnom valu predaja srpskih optuženika Haagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙