FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Presuda Seferu Haliloviću 16. studenoga

DEN HAAG/ZAGREB, 2. studenoga 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) zakazao jeza 16. studenoga izricanje presude umirovljenom generalu Armije BiHSeferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima uhercegovačkim selima Grabovici i Uzdolu, u rujnu 1993.
DEN HAAG/ZAGREB, 2. studenoga 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) zakazao je za 16. studenoga izricanje presude umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u hercegovačkim selima Grabovici i Uzdolu, u rujnu 1993.

Halilovića (53) se tereti po zapovjednoj odgovornosti u jednoj točki za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja, zbog ubojstva 33 Hrvata u Grabovici, kod Jablanice, 8. i 9. rujna 1993., i ubojstva 29 Hrvata u selu Uzdol, kod Prozora, 12. rujna 1993. tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

U vrijeme na koje se odnosi optužnica, Halilović je kao zamjenik zapovjednika glavnog stožera Armije BiH, vodio operaciju "Neretva 93". Ta ofenzivna operacija Armije BiH imala je za cilj zauzimanje teritorija od Bugojna do Mostara, koji se nalazio u rukama Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i deblokadu Mostara.

Halilović se dobrovoljno predao Haškom sudu 25. rujna 2001., na prvom pojavljivanju se izjasnio da nije kriv, a na privremenu slobodu pušten je 13. prosinca 2001.

Suđenje mu je trajalo od 31. siječnja do 14. srpnja ove godine, a završne riječi optužbe i obrane održane su 30. i 31. kolovoza. Tužiteljstvo je za Halilovića tražilo kaznu od 10 godina zatvora, a obrana oslobađajuću presudu. Nakon dovršetka suđenja Halilović je pušten na slobodu do izricanja presude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙