FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale uslijed rasta zaliha benzina u SAD-u

LONDON, 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak nakon neočekivanog rasta zaliha benzina u SAD-u i prognoza danovi uragan Wilma vjerojatno neće pogoditi naftna i rafinerijskapostrojenja u Meksičkom zaljevu već će krenuti prema meksičkompoluotoku Yucatanu i potom zaokrenuti prema sjeveroistoku.
LONDON, 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak nakon neočekivanog rasta zaliha benzina u SAD-u i prognoza da novi uragan Wilma vjerojatno neće pogoditi naftna i rafinerijska postrojenja u Meksičkom zaljevu već će krenuti prema meksičkom poluotoku Yucatanu i potom zaokrenuti prema sjeveroistoku.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 74 centa na 61,67 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 41 cent na 58,19 dolara.

Uragan Wilma blago je oslabio pa je u međuvremenu uvršten u četvrtu kategoriju po snazi a američki Državni centar za uragan prognozirao je da će ponovno ojačati, krenuti u smjer Meksičkog zaljeva i potom zaokrenuti na istok, prema Floridi.

Neki analitičari ipak su upozorili da bi bilo rizično pretpostaviti da oluja neće omesti oporavak naftnih i plinskih postrojenja u američkim saveznim državama Teksasu i Louisiani. Neki su trgovci prerano iz cijena isključili faktor utjecaja uragana Katrina i Rita, upozorili su analitičari.

"I dalje budno pratimo kretanje oluje. Raspon cijena do 75 dolara po barelu još je uvijek cilj. Ako Wilma ipak krene prema naftnoj infrastrukturi, vrlo ćemo brzo dosegnuti tu razinu cijena", ocijenio je Phil Flynn iz Alaron Trading Corp.

Istodobno je tjedno izvješće američke vlade pokazalo neočekivan rast zaliha benzina za 2,9 milijuna barela, što je iznenadilo analitičare koji su podcijenili poboljšanje rafinerijskih kapaciteta u SAD-u. Zalihe sirove nafte porasle su za 5,6 milijuna barela dok su zalihe destilata, uključujući dizel i lož-ulje, smanjene za 1,9 milijuna barela.

Članice Međunarodne agencije za energetiku (IEA) sastale su se u četvrtak u Parizu kako bi odlučile treba li deblokirati dodatne strateške zalihe kako bi se "pokrilo" smanjenje ponude u Meksičkom zaljevu. IEA je objavila da je po potrebi spremna na dodatnu deblokadu iako po njezinim navodima zasada nema inicijativa u tom smjeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙