FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 60 dolara po barelu nakon vijesti o uraganu Wilma

LONDON, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su upetak ispod 60 dolara po barelu nakon prognoza da uragan Wilma ipakneće pogoditi naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu već će krenutiprema Floridi.
LONDON, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak ispod 60 dolara po barelu nakon prognoza da uragan Wilma ipak neće pogoditi naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu već će krenuti prema Floridi.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 55 centi na 59,47 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 62 centa na 57,29 dolara.

Uragan Wilma trebao bi stići do Floride tijekom vikenda, izvijestio je američki Državni centar za uragane. Vijest da ipak neće pogoditi naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu potaknula je u protekla četiri dana pad cijena za 7,2 posto.

"Uragan Wilma vjerojatno će poštedjeti naftnu infrastrukturu u Zaljevu. Još uvijek postoji minimalan rizik da bi mogao promijeniti smjer ali on je zaista jako mali", kazao je Tobias Merath iz Credit Suisse AG u Zuerichu.

Visoke cijene nafte dodatno su potaknule strahovanja od usporavanja potražnje za gorivom u SAD-u. Tako je njujorški Conference Bord, konzultantska kompanija koja se bavi kompilacijom gospodarskih podataka, objavio da je njegov indeks vodećih gospodarskih pokazatelja u SAD-u u rujnu zabilježio pad od 0,7 posto, premašivši očekivanja.

Gospodarski rast a time i potražnju za gorivom moglo bi usporiti i povećanje kamatnih stopa u SAD-u, upozorila je Anette Einarsen iz Nordea Bank AB u Oslu.

"Pozornost je usmjerena na slabiju potražnju zbog odluke američke savezne banke Fed o povećanju kamatnih stopa, uragana i visokih cijena naftnih proizvoda. Veća potražnja za lož-uljem još nije zahvatila SAD ni Europu a kada se to dogodi, cijene bi se mogle stabilizirati", naglasila je Einarsen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙