FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 64 dolara po barelu

LONDON, 18. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uutorak ispod razine od 64 dolara po barelu nakon što je ocijenjeno danova tropska oluja vjerojatno ipak neće pogoditi naftne platforme irafinerije u američkom dijelu Meksičkog zaljeva a guverner američkesredišnje banke Fed Alan Greenspan objavio da rekordne cijene naftenagrizaju potražnju.
LONDON, 18. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak ispod razine od 64 dolara po barelu nakon što je ocijenjeno da nova tropska oluja vjerojatno ipak neće pogoditi naftne platforme i rafinerije u američkom dijelu Meksičkog zaljeva a guverner američke središnje banke Fed Alan Greenspan objavio da rekordne cijene nafte nagrizaju potražnju.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 86 centi na 63,50 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 93 centa na 59,64 dolara.

Tropska oluja Wilma ojačala je na Karipskom moru i očekuje se da će dosegnuti snagu uragana ali njezin je vjerojatni put premješten istočno prema Floridi, što znači da bi trebala zaobići srce američke naftne infrastrukture u Meksičkom zaljevu.

"Ako zaista okrene prema Floridi, neće privući pozornost. Tržište je u ponedjeljak preduhitrilo samo sebe", zaključio je Colin Tang iz investicijske banke Calyon sa sjedištem u Singapuru.

Trgovci su strahovali da bi tropska oluja Wilma mogla odgoditi usporiti proizvodnje u SAD-u uoči vrhunca potražnje za lož-uljem u zimskom razdoblju.

Još je uvijek blokirano čak 66,4 posto dnevne proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu nakon pustošenja uragana Katrina i Rita, objavila je u najnovijem izvješću američka služba za upravljanje rudama.

Guverner središnje američke banke Fed Alan Greenspan osigurao je svojim nastupom u Tokiju novi materijal ulagačima za razmatranje, koji važu razmjere "razaranja" koje je pretrpjela potražnja za naftom.

"Iako je globalna gospodarska ekspanzija naizgled bila relativno stabilna tijekom ljetnih mjeseci, nedavni rast cijena energenata nesumnjivo će biti teret u budućnosti", kazao je Greenspan. Istodobno skupa nafta potiče Amerikance na efikasniju potrošnju energije i smanjenu potrošnju benzina, dodao je Greenspan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙