FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 63 dolara po barelu

LONDON, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u srijedu iznad razine od 63 dolara po barelu nakon što jeocijenjeno da uragan Wilma ipak neće pogoditi naftne platforme irafinerije u Meksičkom zaljevu.
LONDON, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu iznad razine od 63 dolara po barelu nakon što je ocijenjeno da uragan Wilma ipak neće pogoditi naftne platforme i rafinerije u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu devet centi na 63,29 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 13 centi na 59,41 dolara.

Uragan Wilma ojačao je pa je uvršten u petu kategoriju po snazi. Očekuje se da će pogoditi južni dio Floride a ne već uzdrmana naftna i plinska postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Tržište očekuje tjedno izvješće američke vlade kako bi utvrdilo kako se SAD nosi s blokadom velikog dijela proizvodnih i rafinerijskih postrojenja nakon najintenzivnije sezone uragana u proteklih nekoliko desetljeća.

"Slabljenje potražnje moglo bi sniziti cijene na tržištu. Ranije su uragani utjecali na opskrbu a potražnja je bila vrlo snažna, a sada se proizvodnja obnavlja dok potražnja jenja", objasnio je John Brady iz ABN AMRO-a.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte zbog snažnijeg uvoza za 2,0 milijuna barela i pad zaliha destilata, uključujući lož-ulje, za 1,7 milijuna barela. Potražnja za naftnim proizvodima trebala bi se poboljšati, procjenjuju analitičari.

Glavni tajnik OPEC-a Adnan Shihab-Eldin istodobno je najavio povećanje proizvodnih kapaciteta na 38 milijuna barela dnevno do 2010. u odnosu na 32,5 milijuna barela dnevno u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙