FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte skočile nakon najave nove oluje u Meksičkom zaljevu

LONDON, 17. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su uponedjeljak za čak 1,50 dolara po barelu zbog formiranja nove tropskeoluje na Karibima koja bi mogla ponovno ugroziti američka naftnapostrojenja u Meksičkom zaljevu.
LONDON, 17. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak za čak 1,50 dolara po barelu zbog formiranja nove tropske oluje na Karibima koja bi mogla ponovno ugroziti američka naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 1,50 dolara na 64,13 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 1,40 dolara na 60,88 dolara.

Tropska oluja Wilma formirala se na Karibima i mogla bi zahvatiti naftom bogat Meksički zaljev. Platforme i rafinerije u toj regiji još uvijek pokušavaju sanirati posljedice uragana Katrina i Rita.

Visoku razinu cijena poduprlo je i jačanje napetosti u Iranu nakon eksplozija bombi u Ahvazu na jugozapadu te zemlje. Iranske su vlasti krivnju za eksplozije pripisale Velikoj Britaniji.

Slabljenje potražnje potisnuto je u ponedjeljak u drugi plan nakon što je američki državni centar za uragane promijenio predznak tropske depresije 24 i dodijelio joj naziv tropska oluja Wilma, prognoziravši da bi u četvrtak mogla krenuti prema meksičkom poluotoku Yucatan a u petak zahvatiti i Meksički zaljev.

"Nema sumnje da bi mogla utjecati na proizvodnju i rafinerije koje su u pogonu a mogla bi utjecati i na proces oporavka", konstatirao je Jim Mulva iz ConocoPhillipsa.

Trgovci budno prate i moguće naznake o negativnom utjecaju rekordno visokih cijena energenata na gospodarski rast i jačanje inflacije.

Na sastanku skupine zemalja u razvoju G20 u Kini izražena je bojazan da bi "dugotrajne i nestabilne" cijene mogle potaknuti inflaciju, usporiti rast i prouzročiti gospodarsku nestabilnost, iako su neki dužnosnici dodali da je opasnost zasada suzbijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙