FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA snizila procjene rasta potražnje za naftom u 2005. i 2006.

PARIZ, 10. studenog 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za energiju(IEA) snizila je svoje procjene rasta potražnje za naftom u ovoj iidućoj godini, a ocijenila je i da je tržište izgleda odoljelo posljednjem cjenovnom šoku, objavila je u četvrtak IEA.
PARIZ, 10. studenog 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je svoje procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, a ocijenila je i da je tržište izgleda odoljelo posljednjem cjenovnom šoku, objavila je u četvrtak IEA.

Agencija je međutim istaknula neizvjesnosti oko utjecaja šteta izazvanih uraganima u snižavanju američke potražnje za naftom, te je upozorila da bi hladno vrijeme ili snažniji rast gospodarstva mogao ponovno izazvati napetosti na tržištu.

Globalna potražnja za naftom porast će u 2005. za 1,5 posto, na 83,3 milijuna barela dnevno, a iduće godine za 2,0 posto, na 85 milijuna barela.

IEA je objavila da je revidirala naniže svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini za 70.000 barela na dan, na 1,2 milijuna barela dnevno, dok je za iduću godinu svoju procjenu rasta snizila za 90.000 na 1,66 milijuna barela dnevno.

Kineska potražnja za naftom, koja je pokazivala relativno slab rast proteklih nekoliko mjeseci, povećana je za procijenjenih 8,6 posto u rujnu, a i potražnja za većinom naftnih prerađevina bila je snažna. IEA predviđa da će ukupna kineska potražnja za naftom u 2005. porasti za 3,3 posto a iduće godine za 6,5 posto, nakon naglog povećanja od 15,4 posto u 2004.

"Uz cijene sirove nafte i njezinih proizvoda sada ispod razina prije uragana i obnavljanje rafinerijskih i kapaciteta za proizvodnju nafte, čini se da je tržište odoljelo oluji", navodi IEA u svojem priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙