FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 63 dolara po barelu zbog slabe potražnje u SAD-u

LONDON, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su upetak ispod razine od 63 dolara po barelu zbog naznaka slabljenjapotražnje u SAD-u.
LONDON, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak ispod razine od 63 dolara po barelu zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 26 centi na 62,82 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio šest centi na 60,20 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je u četvrtak postojano nisku razinu potražnje za benzinom i destilatima u SAD-u, ispod one od prije godinu dana. Ti su podaci zasjenili ranije prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o oporavku potražnje u sljedećoj godini usprkos visokim cijenama nafte.

Tako je potražnja za benzinom u SAD-u u protekla četiri tjedna iznosila u prosjeku 8,8 milijuna barela dnevno, što je 2,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potražnja za destilatima smanjena je za četiri posto.

Navedeni podaci potisnuli su u drugi plan i očekivani pad zaliha naftnih proizvoda, uzrokovan blokadom niza rafinerija nakon pustošenja uragana Katrina i Rita.

"Zalihe su ponovno osjetno smanjene ali tržište je trenutno fokusirano na naizgled slabiju potražnju. Kratkoročnu slabost sektora i dalje smatramo više prilikom nego rizikom u razdoblju približavanja zime", istaknuo je u izvješću analitičar Citigroupa Doug Leggate.

Zalihe lož-ulja u SAD-u više su 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ali neki analitičari strahuju da će rafinerije teško održavati tako visoku razinu. Američko ministarstvo energetike objavilo je u četvrtak da ne preporučuje deblokadu strateških zaliha lož-ulja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙