FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad razine od 64 dolara po barelu

LONDON, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale suse u četvrtak na razini iznad 64 dolara po barelu nakon snažnihovotjednih poskupljenja, potaknutih prognozama o oporavku potražnje zanaftom u svijetu i nižih zaliha goriva u SAD-u uoči zime.
LONDON, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na razini iznad 64 dolara po barelu nakon snažnih ovotjednih poskupljenja, potaknutih prognozama o oporavku potražnje za naftom u svijetu i nižih zaliha goriva u SAD-u uoči zime.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu jedan cent na 64,13 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 13 centi na 60,70 dolara.

Analitičari objašnjavaju da solidna potražnja u SAD-u na pragu zime podupire tržište koje se sporo oporavlja od poremećaja u opskrbi nakon pustošenja uragana i štrajkova.

"U četvrtom tromjesečju glavni će motor cijena nafte biti vrhunac potražnje za lož-uljem u našoj regiji", podsjetio je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Analitičari su ocijenili da su strahovanja od tijesne opskrbe tijekom zime opravdana nakon objave američke vlade da bi potpuni oporavak energetske industrije od posljedica uragana Katrina i Rita mogao potrajati puno mjeseci.

Sedam rafinerija u SAD-u i dalje je u cijelosti zatvoreno, što podrazumijeva blokadu proizvodnje nešto manje od dva milijuna barela rafinerijskih proizvoda dnevno, odnosno 12 posto američkih kapaciteta za proizvodnju goriva. Washington je objavio da očekuje da će u prosincu ostati zatvoreno u prosjeku 1,7 posto rafinerijskih kapaciteta.

Blokirano je i 70 posto od 1,5 milijuna barela dnevnih proizvodnih kapaciteta SAD-a u Meksičkom zaljevu te 59 posto regionalne proizvodnje prirodnog plina.

Visoke cijene energenata i poremećaji u proizvodnji nakon pustošenja uragana usporit će u ovom tromjesečju potrošnju u SAD-u i svijetu ali sljedeće godine potražnja će se oporaviti, prognozirala je ovog tjedna Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Analitičari ističu da su ocjenu o solidnijoj potražnji poduprle izjave guvernera američke središnje banke Fed Alana Greenspana o sposobnosti američkog gospodarstva da "pregrmi" šokove.

"Greenspan je kazao da se američko gospodarstvo pokazalo otpornim usprkos naglom rastu cijena sirove nafte u svijetu, naznačujući da je prag tolerancije američkog gospodarstva puno viši", podsjetio je Gideon Lo iz hongkonškog DSB Vickers.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙